Nästan alla flygbolag tar idag ut avgifter för att checka in resenärers bagage. Många väljer därför att endast flyga med handbagage eftersom det både är tillåtet och avgiftsfritt. Men vad är det egentligen för regler som gäller och hur stora får kabinväskorna vara?

Flygbolagen sätter egna regler

Alla flygbolag får bestämma själva hur stor kabinväskan får vara för att tillåtas ombord, men de flesta följer dagens IATA-standard. Det är en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen. Den högsta tillåtna storleken för handbagage enligt IATA-standarden är: 56 cm x 45 cm x 25 cm.

Ett tips är att köpa en kabinväska som följer IATA-standarden. Du hittar flera olika kabinväskor hos webbutiken Väskan och det finns både mjuka och hårda modeller. Att köpa en specifik kabinväska gör att du slipper gissa dig fram till om flygbolaget godkänner ditt handbagage eller inte. Tänk dock på att alltid kontrollera med flygbolaget om vad som gäller innan du flyger.

En del flygbolag tillåter att du även har med dig en liten handväska utöver ditt handbagage. Andra kräver att allt du tar med dig in i planet är i en och samma väska. Eftersom det brukar bli ganska fullt i handbagageutrymmet på flygplan är det bra om du väljer en kabinväska som får plats under sätet.

Handbagaget har begränsningar

Du får inte ta med dig alla föremål i handbagaget. Vätskor får endast föras med i behållare som rymmer max 100 ml. En behållare som rymmer mer men endast är fylld med 100 ml är inte godkänd. Men du får ta med dig en helt tom behållare. Alla vätskor måste placeras i de transparenta plastpåsar som du hittar på flygplatsen. Plastpåsen måste kunna stängas helt för att godkännas och behållarna får inte sticka ut ur påsen.

Det finns även flera andra saker som du inte får ha med dig och det är viktigt att du själv kollar upp vad som gäller hos flygbolaget. Vassa, spetsiga och trubbiga föremål som kan användas som vapen är inte tillåtet. Nagelsax och pincett kan dock tillåtas. Det brukar vara tillåtet att ha med dig en tändare, men fler än en brukar konfiskeras när du går igenom säkerhetskontrollen.

Similar Posts