Det har blivit en vanlig syn i hela landet. Solpaneler som sitter samman i mer eller mindre stora installationer. Många blir glada när de ser dem, för det betyder att någon annan också tänker på miljön. För solen är en nästan outsinlig källa till energi, det kommer ta miljarder av år innan du ens behöver tänka på saken.

Till en början fanns det flera skeptiker som inte trodde att solceller skulle fungera i Sverige. Ett land som inte är känt för sina soliga dagar. Men det har visat sig att solen räcker till. Du kan vara självförsörjande på el och värme, med bara solenergi. Så nu har det blivit ett självklart alternativ, inte bara när du bygger nytt.

Förvandla solstrålar till elektricitet

Processen från solenergi till el som du kan använda i hemmet är genial men ändå relativt enkelt. Solcellerna fångar upp solens ljus och förvandlar det till likström. Det är en reaktion mellan fram-och baksidan av cellerna. Men sedan måste den här strömmen förvandlas till växelström, för att du ska kunna använda den i huset. Det görs genom en växelriktare.  Solceller är ett bra val.

Du ser ofta något som ser ut som stora fönster på olika ställen. Det är solceller som sätts samman till solpaneler. Sedan kan även dessa kopplas samman till en enda stor energi central. Eftersom de ofta sätts parallellt med taket så syns de inte så mycket. Men ibland så står de fria på marken, speciellt ute på landet. Jordbruk som kombinerar odling och solceller.

Nyttan av solceller

Att du behöver elektricitet är ett faktum. Det mesta drivs av el, och problemet är bara var den kommer ifrån. Så när du satsar på solceller känns det bättre att använda elen. Du kan ladda bilen med solceller, så pass kraftiga är de. Värma upp hemmet, varmt vatten och allt annat som kräver el.

Som konsument märker du ingen skillnad, förutom att du inte får en stor elräkning. Till en början är det en relativt stor kostnad att installera solpaneler. Men det har du snart tjänat in. Plus att underhållet är minimalt, vilket är ytterligare en fördel.

Solceller i Norden

Trots att Sverige inte har ett medelhavsklimat så skiner solen ändå ganska mycket. För att solcellerna ska fungera optimalt är det bäst med svala temperaturer, då får du mindre energiläckage. Perfekt för det svenska klimatet med andra ord. På vintern så reflekterar snön solens strålar, och du får ännu mer kraft.

För det är ljuset från solen som förvandlas till elektricitet. Vilket innebär att även om det är lite kallt, även molnigt, så når ljuset fram till solcellerna. Du behöver inte ens ta bort snö och smuts, det brukar rinna bort av sig självt. Det är bara om de blir väldigt smutsiga som du måste rengöra solpanelerna. Annars gör vinklingen på dem att de hålls tillräckligt rena för att ge dig all den el du önskar.