Padel är här för att stanna! Racketsporten tar världen med storm, men dess ursprung är omtvistat. Vissa tror att padel började redan på 1920-talet som ett tidsfördriv på brittiska kryssningsfartyg, medan andra hävdar att dess ursprung ligger i Spanien och Latinamerika. Hur som helst, det var inte förrän 1974 som padel växte fram som en sport som spelas enligt de regler som gäller idag. De senaste åren har Europa sett sporten explodera. I Sverige är padel den snabbast växande sporten och padelcenter dyker upp i varje stad. Men trots detta är de flesta inte bekanta med hur man spelar.

Hur spelar man padel?

Padeltennis är en racketsport som bäst kan beskrivas som en korsning mellan tennis och squash. Det är en fartfylld, social sport som är lätt att lära sig och passar alla åldrar. Den stora fördelen med padel (och förmodligen därför sporten blivit så populär) är att den passar alla åldrar och nivåer, eftersom den inte är beroende av styrka och kompetens. Padel handlar mer om strategi och samarbete mellan dig och din partner.

Padel spelas vanligtvis i dubbel, alltså två mot två. Precis som tennis spelas padel på en plan som är delad av ett nät, skillnaden är att i padel använder spelaren också väggarna, som i squash. En vanlig padelplan är 10 x 20 m och är omgiven av väggar. På den här typen av plan spelas alltid matcher i dubbel. Padel kan även spelas i singel på en smalare plan (6 x 20 m).

En partner, två padelracketar och en boll

Padel är en enkel sport som inte kräver massa saker. I princip krävs det en partner, två racketar och en boll. En padelracket är gjord av ett kompositmaterial och spelytan är täckt av små hål. Som ett resultat blir slagen mindre kraftfulla och dynamiska.

Padelracketar finns i tre olika former: runda, droppformade och diamantformade. Den bästa kontrollen anses det runda padelracketet erbjuda och därför är det den mest lämpliga för de flesta spelare, från nybörjar- till tävlingsnivå. Bollen som används för att spela padel liknar en tennisboll, men är något mjukare. För att se hur de ser ut kan du besöka en butik med ett stort sortiment av padelracket.

Padelregler

Reglerna för padel är samma som i tennis, förutom att man i padel servar genom att studsa bollen på marken och under höfthöjd. Dessutom gäller särskilda regler för väggarna. Vinnaren av en padelmatch är oftast den bästa av tre eller fem set, där ett set är den första sidan som vinner sex matcher. I padel får du poäng om:

  • bollen studsar på marken två gånger på motståndarens sida
  • motståndaren slår bollen i nätet
  • motståndaren slår bollen utanför spelområdet, dvs utanför buren eller mot en av dina väggar
  • motståndaren slår bollen i sitt eget rutnät
  • en motståndare träffas av bollen.

Det här är alla regler som du behöver känna till för att ha en padelmatch på nybörjarnivå!

Similar Posts