I Stora Alby har många hästar tränats sedan starten för nästan 40 år sedan. Det är här som Stall Stig H Johansson tränare håller till, och man har haft flera fina framgångar.

MA33-hästträningTidigare höll man sina hästar både på denna gård och filialen, men sedan något år tillbaka har man alla hästar samlade på samma ställe. Stig H Johansson tränare har cirka 100 hästar samtidigt i träning. På gården använder man sig av rundbanda, rakbana samt backe. Det vanliga nu för tiden är att man satsar på en varierad träning med intervaller på rakbanan. Detta är en relativt ny utveckling, eftersom man tidigare tränade hästarna på annat sätt. Resultaten talar för sig själva.

För att kunna koncentrera sig på hästarna finns det olika möjligheter med Stig H Johansson tränare. Ju mer man betalar, desto färre hästare har varje hästskötare. I tillägg betalar man en procent på de prispengar som varje häst springer in, för tillfället ligger den på 15%.

Stig H Johansson tränare är en av de största i travets historia. Han började sin karriär redan på 1960-talet, och höll på bra länge. På den tiden kallades han för ”Lill-Stig” och var i lära hos tränaren Stig Engberg. Den första segern vann han 1963 med hästen Zabrina. Sin sista seger vann han 2005 med Taylor Boko på Solvalla. Samma dag hade han överraskat hela travvärlden med nyheten att han definitivt skulle sluta tävla. Istället satsar han helt och hållet nu på att vara Stig H Johansson tränare.

Man kan förstå att en person som har vunnit över 1000 lopp inom rikstoton vet ett och annat om hästar. Han har även 29 körsvenschampionat på Solvalla, hemmabana för Stig H Johansson tränare. Nu satsar han istället på Erik Adielson som kusk, även om han fortfarande är mycket involverad i sporten. Stig H Johansson tränare är intresserad av nya talanger. Därför grundades en stipendiefond i hans namn när han fyllde 50 år. Varje år delar man ut stipendiet till två lovande namn inom travsporten. Hittills har 36 lärlingar fått hjälp att komma igång, både unga män och kvinnor.

Även om han är mest känd som kusk, har Stig H Johansson tränare varit aktiv sedan 1968 då han startade med bara tre hästar. Han hade inte ens sin egen licens, utan arbetade under Olle Andersson. Stallet växte snabbt, och idag har man alltså nästan 100 hästar i träning på gården. Stig H Johansson har kommit långt sedan början av 1960-talet.

Similar Posts