Att åka på vinprovning kan vara en alldeles speciell upplevelse. Under några dagar eller veckor blir man helt involverad i vinodlingar och hur vin produceras. Man får smaka flera olika sorter, ofta tillsammans med en liten matbit för att visa hur de passar ihop. Det är också ett tillfälle att träffa andra själar som är lika intresserade av viner som en själv.

299-5-vinresor-provenceMånga tycker att detta är en trevlig resa att göra tillsammans. Vare sig båda två är helt frälsta på viner eller inte så kommer man helt klart att ändra åsikt om viner efter en liknande resa. Det kommer aldrig mer att bli det samma och man kanske till och med ändrar sitt sätt att hålla glaset på. Helt plötsligt så kommer Systembolaget att bli rena paradiset och man läser noga om vilka nya viner de tagit in.

De allra bästa resorna

Provence är en av de mest underbara ställen att åka till och fullt av vinodlingar. Faktum är att hela Frankrike är fullt av intressanta ställen med sina egna speciella viner. Här finns det en lång tradition av vinodlingar och produktion, ofta har det gått från en generation till nästa med en särskild stolthet över vad man kan skapa. Med Francetours.se åker du på vinresor genom det historiska Frankrike.

Det är ofta bra att ta en av dessa organiserade vinresor, för att kunna få ut så mycket som möjligt av besöket. De har kontakter över hela landet och vet vart man ska åka för att verkligen få delta i produktionen. För en vinresa handlar ju inte bara om själva drycken utan om all kultur runt omkring också. Vinerna är ofta ett resultat av både klimat, druvor och behandling av dem. Ibland kan det vara skillnad mellan vinodlingar som inte alls ligger långt från varandra, bara för att vattnet eller andra detaljer varierar.

Viner och dess produktion är verkligen ett intressant ämne och något som allt fler börjar gå lite djupare i. Expressen rapporterar här om vinresor till klassiska Provence. Men det finns flera andra, till Italien och andra länder som är kända för sina viner. Ibland kan man kombinera en helt vanlig semesterresa med några dagar på vinodlingarna, ett sätt att få med sig lite av varje från det land man gästar. Men många tycker om att åka på en renodlad vinresa, tillsammans med likasinnade. Att få prova på så många olika viner som möjligt och lära sig hur man känner skillnad på dem.

Ett alternativ är ju att koncentrera sig på en viss sorts vin, eller kanske ett område, och bara prova dessa viner. En del kan ju bero på vad man äter till vinerna, eller om det bara ska drickas för sig själv. Om det är vitt eller rött, ett nytt vin eller lagrat. Varianterna är oändliga, till och med från samma vinproducent. Därför kan det också vara skönt att låta experterna få organisera ens resa, med logi och allt annat som ju också måste fungera.

Att prova viner i Europa

Vare sig man åker till Provence eller någon annanstans så kommer det att bli en härlig upplevelse. Till att börja med får man lära sig att inte svälja vinet, utan bara låta det virvla runt i munnen och röra alla smaklökar. Sedan spottar man ut det och analyserar den smak som blir kvar i munnen innan det är dags för nästa vin. Experterna kan känna igen varje liten del av vinerna och man hör ibland talas om dess bukett. Men man måste inte vara jätteduktig för att uppskatta en vinresa, istället är detta första steget till ökad kunskap och njutning av denna fantastiska dryck- vin.

Similar Posts