Då och då händer det som är omöjligt att förutspå. Ditt livs viktigaste muskel, hjärtat, stannar plötsligt och världen med den. Och om du inte får hjälp så snabbt som möjligt är det inte säkert att du vaknar till liv igen. Tack vare utplacerade hjärtstartare finns det dock mer än 50% chans att du överlever.

132-hjärtstartareTyvärr så finns det en risk att vi människor drabbas av hjärtstopp vilket helt enkelt betyder att hjärtat stannar. I samband med att hjärtat stannar kommer inte längre något blod att pumpas runt i kroppen och därmed finns det en överhängande risk att du dör om du inte får hjälp inom kort. Anledningen till att ett hjärta stannar har att göra med att de impulser som sänds till hjärtat hamnar i någon slags oordning. Därför gäller det att få ordning på impulserna igen om du ska överleva.

I dag finns det som sagt inte bara hjärtstartare i ambulanser och på sjukhusen. Man har även valt att placera ut hjärtstartare på en rad olika offentliga och allmänna platser runt om i landet. Det brukar finnas en tydlig markering om det finns en hjärtstartare på området om olyckan dessvärre skulle vara framme.

Hjärtstartare hemma

Du vet så klart inte när ett hjärta plötsligt slutar slå och om du inte befinner dig på sjukhuset eller på en plats där det finns en hjärtstartare i närheten är hemmet en plats där det kan hända. Därför ska du se till att köpa en hjärtstartare innan det är för sent som du kan ha i hemmet utifall att någon skulle drabbas av hjärtstopp. Det är så klart ingenting man hoppas ska hända men det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Det finns flera olika typer av hjärtstartare som privatpersoner kan köpa i dag om man vill ha det hemma. Ett alternativ som skulle kunna passa är Philips hjärtstartare HeartStart HS1. Men som alltid är det bra att läsa igenom information om produkten innan man öppnar plånboken. Kanske i synnerhet när det gäller en investering av en hjärtstartare. Visserligen är det alltid bra att kunna HLR men faktum är att en hjärtstartare ger upp till 70% chans att personen överlever och därmed ska detta alltid prioriteras före vanlig HLR om en sådan maskin finns till hands.

Alla kan

Du behöver inte oroa dig eller känna dig nervös inför att använda en hjärtstartare. När det är så kallat skarpt läge kommer en röst, på svenska, tala om för dig exakt hur du ska gå till väga när du använder den. Den kommer till och med att göra en analys, EKG, och tala om ifall du ska trycka på ”chockknappen”.

En hjärtstartare kan rädda liv. Och vem vet om det är ditt eget eller någon annan i din närhet som är illa ute? Då vill du garanterat att en hjärtstartare finns till hands. För det behöver inte nödvändigtvis bara vara äldre människor eller extremt otränade människor som drabbas av ett hjärtstillestånd. Det kan faktiskt hända vem som helst. Till och med en vältränad atlet helt utan förvarning.

Joacim Ernstsson i Lugi blev återupplivad under en match med hjälp av en hjärtstartare då han plötsligt kollapsade mitt på planen utan att någon förstod varför. Hade det inte funnits någon hjärtstartare till hands i sporthallen är det inte lika säkert att de hade kunna återuppliva honom och därmed rädda hans liv. Detta visar bara hur viktigt det är att tänka på säkerheten i alla tänkbara lägen som finns.

Similar Posts