Det är viktigt att trivas i hemmet. Alla ska känna sig välkomna när de kommer hem. Ditt hem är din borg, men även en oas. En plats där du kan vila upp dig, ladda batterierna och känna dig trygg. Ett bra sätt att skapa trivsel på är genom att planera inredningen. Här har du chansen att göra precis som du vill. För alla har sin egen, speciella smak.

Ofta ser du olika stilar i hemmets olika rum. För en tonåring har inte samma smak som lillasystern, och definitivt inte som föräldrarna. Och det är så det ska vara. Alla kan bidra till hemtrevnad genom att sätta sin personliga prägel på hemmet. Sedan är det också roligt att förnya sig och byta ut saker ibland. Ge hemmet en ansiktslyftning, med små eller större medel.

De små detaljerna

Förutom möbler, gardiner och andra stora saker är det ofta de små detaljerna som gör stor skillnad. Och det är också här som det är enklare att förnya sig. Du kan byta stil bara genom att skaffa nya foder till soffkuddarna. Eller ett par lampor, några små dukar eller något annat som du tycker om. Dekorera med härliga burkar.

En del tycker om att ha många saker framme, medan andra håller på den minimalistiska stilen. Allt är okej, för det är ditt hem, din oas. Ibland märker du av din stil mer när du varit ute och rest. Du stiger in över tröskeln och ser bättre hur hemmet egentligen ger för intryck. Det är en härlig känsla att komma hem och känna sig som hemma. Trivsel är nyckelordet.

Förnya hemmet på ett sunt sätt

Det är också bra att inkludera lite levande varelser i ditt hem, nämligen blommor och växter av olika slag. De avger syre men rensar också luften från föroreningar, vissa sorter är bättre på det än andra. Både växterna och blomkrukorna kan ge dig det där lilla extra. Ett starkt inslag av växter i heminredningen.

Nu måste du naturligtvis inte göra som alla andra. Det är roligt att se sig omkring på bloggar och sajter för att få inspiration. Se hur andra har gjort, och fundera på om det kunde vara något för ditt eget hem. En del har magiska händer, medan andra får köpa sig till det de sätter upp. Men det viktiga är ju att du trivs. Tänk dig för innan du väljer dekorationer.

Borta bra men hemma bäst

Alla använder inte sitt hem på samma sätt. Det kan låta konstigt, men så är det i praktiken. För en del är det mest ett ställe där du slappnar av och sover. Andra har öppet hus. Både vänner och familj kommer och går som en stadig ström. Eller så har du barn som kommer hem med kompisarna, alla vet att ungdomar tycker om att flockas tillsammans.

Så när du vill göra det hemtrevligt är det också viktigt att vara praktisk. Du kan inte ha ett gulligt litet miniatyrkök om du ofta lagar mat för 20 personer. Då är det bättre att satsa på något större, gärna med en rejäl matplats. Det samma gäller resten av hemmet. Om du har barn som springer ut och in hela tiden kanske du måste vänta lite med de ömtåligare sakerna.

Och tvärtom är också viktigt. Om du vill satsa på lite finare material och dyrare dekorationer så gör det. Hemtrevnad är ett brett och väldigt relativt begrepp. Du vet själv vad du tycker om, och det är där du ska satsa lite extra.

Similar Posts