Den vanligaste typen av trappor är trappor med trappsteg, som gör det möjligt att stiga upp eller ner från våning till våning genom att gå upp på varje högre eller lägre trappsteg. En uppsättning av sådana trappsteg och trappavsatser tillsammans med de väggar som innehåller dem kallas för en trappa.

Den längsta trappan i världen finns i Gansu-provinsen i Kina. Trappan har 4 647 trappsteg för att nå toppen av berget Zhang Guo Lao, en höjdskillnad på 2 544 meter (8 333 fot). att vandra upp för dessa trappor kan ta mer än 7 timmar.

Om olika trapptyper

Det finns många olika typer av trappor, här nedanför går vi igenom det fyra vanligaste.

Raka trappor

Raka trappor kan förankras i en vägg eller en stolpe. Även om den inte är särskilt praktisk är den ett vackert konstverk som får dig att känna att det är ett äventyr i sig att gå upp eller ner för trappan.

Det mest intressanta med rak-trappan är att den saknar ett centralt stöd. Hela konstruktionen stöds av en pelare, men i stället för att stödja sig på en solid vägg använder sig rak-trappan av tre lager. Det första lagret består av stegar som gör att en person lätt kan klättra upp eller ner. Det andra lagret består av träskenor som bildar kontinuerliga avsatser runt pelaren. Dessa skenor används för att hålla handledare av besökare som vill njuta av den bästa utsikten från högre våningar medan de fortfarande befinner sig på marknivå. vill du lära dig mer om alla begrepp kan du läsa mer här – ordlista trappor.

Dubbla spiraltrappor

Dubbla spiraltrappor har två spiraler som ligger över varandra på samma axel, vilket gör att de kan bestigas i båda riktningarna. De kan också ha landningar på olika nivåer som används som plattformar för att nå högre eller lägre våningar via en annan uppsättning trappor, vilket gör dem mycket användbara.

Den vanligaste typen av spiraltrappa är den dubbla spiralen – två raka trappor som är förbundna med böjda trappsteg så att man efter en 180 graders vändning på en mellanliggande trappavsats går uppför en trappa och sedan tillbaka nerför en annan trappa. Denna typ var den byggdes för första gången i det antika Rom och är fortfarande mycket populär i dag.

Stjärntrappa

Stjärntrappan går en våning upp när du går upp och vice versa. Du kan gå runt genom att kliva på varje lucka mellan stjärnor under dig där det inte finns någon stjärna ovanför dig ännu och sedan kliva på stjärnor ovanför ditt huvud när de kommer i synfältet när du klättrar uppåt. På så sätt kan du se varje lucka mellan stjärnorna nedanför och du kommer att veta vilka stjärnor som befinner sig rakt ovanför ditt huvud.

Spiraltrappa

En spiraltrappa består av ett antal varv runt en given axel. Den kan vara fristående eller förankrad mot en vägg eller en post. Även om den inte är särskilt praktisk är den ett vackert konstverk som får dig att känna att det är ett äventyr i sig att gå upp eller ner för trapporna.

En spiraltrappa (eller skruvtrappa) slingrar sig runt en triangulär pelare, som spiraltrappan men mycket smalare, med en eller två vändningar per steg.

Den mest grundläggande typen av spiralformad trappa består av en central stolpe, räcken på toppen och botten av varje sida av trappstegen, enkla ändstolpar för säkerhetshandledare (och ibland skyddsräcken på varje våningsplan) och strängar mellan räcken för att hålla ihop dem. Ibland består de helt och hållet av strängar, ibland läggs ytterligare tunna remsor till för att förstärka strukturen. Strängarna kan vara flexibla eller halvstyva för att tillåta vindtryck mot byggnaden.

Similar Posts