Det är modernt med hälsokost och tillskott. Något som verkligen är viktigt. Din och familjens hälsa bör alltid komma i första rummet, och det inkluderar flera olika saker i det dagliga livet. Dels har du då kosten, vad du äter varje dag. Här kan du göra mycket för att ni alla ska må bra. Sedan kanske du vill komplettera med vitaminer eller mineraler, det finns flera bra tillskott på marknaden. Om du också lägger till träning så har du en väl avrundad livsstil.

Nu är det kanske inte alla som känner ett behov av att ta vitaminer och annat. Men ibland är det viktigt för kroppen att få en extra skjuts på vägen. Det där lilla extra som gör att du orkar med lite mer. Eller så kan det vara ett sätt när du vill förhindra sjukdomar, även en helt vanlig förkylning kan ju vara jobbig att hantera.

Vitaminer för varje land

I ett land som Sverige är det inte alltid så lätt att hålla sig frisk. På grund av att det är mörkt en stor del av året. Då får du inte med dig den så viktiga vitaminen D. Plus att det är lätt att bli deprimerad när ljuset inte riktigt når fram till hjärnan. Den positiva sidan är att du kan kompensera för bristen på solstrålar. Ta dig en närmare titt på detta test av d-vitamin. I andra länder finns inte det här problemet, i alla fall inte i samma utsträckning.

Många tycker också om att träna. Det gör din kropp stark och du får mer energi över för vardagen. Samtidigt så bryter träningen ner kroppen en liten smula varje gång. Inget att vara orolig för men eventuellt en sak som du bör tänka på med din kost. Många som tränar har behov av tillskott

Vilken hälsokost är bäst?

Egentligen är frågan kanske inte den rätta, för hälsokost kopplas vanligtvis samman med vad du köper i speciella butiker. Vilket också är viktigt. Men det som är grundläggande är vilken kost som är hälsosam. Det gäller att få med sig vitaminer, proteiner, mineraler, kolhydrater och en rad med andra saker. När du kan köpa hälsokost på bondgården.

Det kanske är sådan mat som du egentligen inte tycker om. Då kan det ta tid att vänja sig, men om du har ett klart mål i sikte så blir det lättare. Ungefär som det där med träning. Till en början kan det vara hårt, och svårt att komma över tröskeln där hemma. Men när du väl vant dig blir motion något du inte kan vara utan. Du kommer kanske att längta efter dina träningspass.

Ett sundare liv

Först behöver du övertyga dig själv om vikten av att leva ett sunt liv. För en del kommer det som en uppenbarelse efter en hjärtattack eller något annat som skrämmer upp dig. Eller så inser du helt enkelt att det är bra för dig. Att du kommer att orka med den dagliga rytmen så mycket bättre om du är stark och frisk. Det låter som en självklarhet, men inte alla lever enligt de här principerna.

Bland annat är det enkelt att äta fel. Du köper snabbmat eller färdiglagat så gott som hela tiden. Tar bilen vart du än ska och orkar inte komma i gång med träningen. Inte för att det är något fel med snabbmat, bara du inte äter det för ofta. Balans är nyckeln till ett sundare liv. En del håller sig till 80/20 metoden.

Hitta den så viktiga balansen

De är så att säga duktiga 80% av tiden och fuskar lite lagom de resterande 20%. Poängen är att du orkar hålla ut med ditt sunda liv om du inte är allt för sträng med dig själv. Om du inkluderar lite chips och dip, en och annan öl eller något annat som du tycker om. Återigen är det balansen som är så viktig. Inte varje dag, utan någon gång ibland.

Om du sedan kompletterar med de vitaminer och tillskott som du inte får med dig naturligt så kommer du nog att må ganska bra. Det sker inte över en natt, utan du måste hålla ut. Både motion och kost är viktiga komponenter för ett friskt liv. Ge dig själv en tidsfrist, och håll dig till ditt schema. Det är något du aldrig kommer att ångra.