Oavsett om din graviditet var planerad eller inte så kan det vara skrämmande att vänta barn. Kanske allra mest om det är första gången. Men de flesta tycker aldrig att det blir alldeles superenkelt att föda, även efter flera barn. Därför är det viktigt med information, kunskap och förberedelse. Till att börja med så kanske du måste lägga om din kost. Vitaminrik mat med kalcium och annat som fostret behöver. Men det är bara början.

Det uppstår flera frågor både runt själva graviditeten, födseln men också den första tiden som föräldrar. Mycket av detta kan skapa en stress som du verkligen inte behöver. Att föda barn är helt naturligt. Men om du inte är klar över vad som kommer att hända så kan det bli jobbigt. Med bara lite förberedelse så kan du istället ha en härlig upplevelse av att se en ny varelse komma ut i världen.

Nyttig information som verkligen hjälper

Många tycker om att träffa andra gravida familjer, eller mammor med bebisar efter födseln. Du kan jämföra erfarenheter, problem och ta upp frågor som kanske andra har också. Det är naturligtvis bättre om du har folk omkring dig som kan ge goda råd. Hjälpa alla att förbereda sig för den stora dagen så gott som möjligt. Många söker efter profylax i Stockholm.

Profylax är en av grundstenarna för en lättare födsel. Det är helt otroligt vilken kraft rätt andningsteknik kan ha på hela situationen. De flesta tycker om att ta dessa kurser tillsammans med sin partner. Om du glömmer något så kan han eller hon vara till stor hjälp att få dig på rätt väg igen. Sedan finns det mycket annat du kan lära dig för att ge dig själv en fin upplevelse under födseln. På vissa sjukhus uppmuntrar de paren att ta med sig levande ljus eller lugnande musik. Allt för att kunna välkomna sitt barn på ett värdigt och mindre stressigt sätt. Kurser med Föda Utan Rädsla hittar du bland annat i Stockholm och i Göteborg.

Vad är profylax och hur fungerar det?

Trots att profylax lägger fokus på andningen så är det mycket mer än bara det. Ordet betyder förberedelse, vilket är så viktigt för gravida kvinnor. Genom att förbereda dig både fysiskt och psykiskt så blir det lättare att följa barnmorskans instruktioner och koncentrera sig på det allra viktigaste. De flesta inreder barnkammaren, ser till att motionera och köper blöjor i god tid före sista veckan. Lika självklart borde det vara att ta en kurs i profylax.

Det är inte så lätt att slappna av när du har stora smärtor. Då är det lätt hänt att sluta andas helt och hållet, bli spänd och dra ihop musklerna. Vilket i sin tur ger dig ännu mer ont. Om du å andra sidan kan kontrollera din andning är det lättare att slappna av, i alla fall relativt. Barometern-OT skriver här om vikten av att informera om profylax.

Lär dig andas bättre

Andning och avslappnande går alltså hand i hand. Lär dig det ena och det andra fungerar bättre. Just andningen är något som ofta visas upp som något komiskt i filmer. Kvinnan som ligger där och flämtar medan mannen svimmar. Men alla som har fött barn efter en profylaxkurs kan skriva under på att det faktiskt fungerar. Och partnern klarar också av det hela bättre när de har kontroll över läget.

Svenska Dagbladet skriver i en artikel om hur stress påverkar fostret negativt och profylax kan hjälpa. De flesta är vid det här laget medvetna om hur viktigt det är att inte stressa under en graviditet. Allt du gör och känner förs vidare till ditt lilla barn. Om du är allt för stressad kommer de att känna av det. Skillnaden är att deras kroppar inte är stora nog att handskas med allt detta. Det är därför mycket viktigt att lära sig olika tekniker för att andas och slappna av.

Konsten att föda barn

Ingen går igenom dessa erfarenheter utan att påverkas. Huruvida det ska bli negativt eller positivt kan bero på dig själv. Det är klart att livet ibland bjuder på överraskningar. Speciellt sant är detta med födslar, eftersom du aldrig kan veta exakt hur det kommer att gå. Därför lönar det sig att vara förberedd. Om du är redo att tackla det värsta så kommer allt annat att verka som ingenting.

Det viktiga är ju att inte bara klara av att föda barn utan kanske även få något ut av det. Inte alla kvinnor önskar sig en fantastisk upplevelse men de flesta vill nog ändå att det ska vara en speciell stund tillsammans med någon de håller av eller litar på.

Similar Posts