Det har blivit det nya sättet att umgås. Folk tar sig tid att äta i lugn och ro, prata med sina vänner och riktigt njuta av livet. Allt på en söndagsförmiddag när de annars troligtvis inte gjort så mycket annat. Brunchen har kommit för att stanna och många tycker det är en bra sak. Utbudet har ökat dramatiskt de senaste åren, allt fler restauranger inkluderar nu brunch minst en gång i veckan.

En fördel med brunch är att det inte är så tung mat. Du kan lätt gå till parken med barnen efteråt, eller mecka med bilen. Samtidigt så är det ett trevligt sätt att träffa folk, utan att det blir en allvarlig och dyr middag. Många är upptagna i veckan och det är egentligen bara helgen som är fri för att bara tänka på dig själv. Då har du hunnit handla och städa huset, tagit hand om trädgården och ringt till föräldrarna.

God mat året om

Det är ganska vanligt att gå ut för en fika eller lunch. Många äter sina måltider ute när de jobbar. Men ofta så har du inte så gott om tid, det är mycket som ska få rum på en lunchrast. Därför är brunch ett bra alternativ när du vill slappna av. Ta dig tid att dricka kaffe i lugn och ro, kanske prova allt som finns att välja mellan. För många ställen laddar upp med buffet för sina brunchgäster. Du kan välja mellan mycket gott, och gärna gå tillbaka för påfyllning. Att äta brunch på en härlig lördag i Stockholm kan vara något du lever på hela veckan.

Eftersom det är helg och du inte behöver gå tillbaka till jobbet kanske det är läge för något lite starkare än kaffe. En mimosa är champagne blandat med apelsinjuice, och är en ganska vanlig dryck till brunchen. Precis lagom för att stämningen ska höjas, men inte så stark att du blir trött efteråt. Det kan jämföras lite grand med festerna kring jul. Här spelar nubben en stor roll, speciellt i början av kvällen. Den får dig att bli mer lättsam och konversationen kommer igång snabbare. Ett svenskt julbord är något många vill uppleva när det är den tiden på året.

Vart ska vi gå idag?

Många har ett favoritställe som de kanske går till för det mesta. Men ibland kan det vara roligt att prova på något nytt. Det kan vara värt att ta tunnelbanan ett par stationer till och få en ovanlig brunch. En del ställen specialiserar sig på en viss inriktning. Det kan vara skaldjur, italiensk eller fransk mat, andra etniska specialiteter eller kanske vegetariskt. Många ställen har alternativ för den som inte vill ha deras största erbjudanden. Detta gör det lättare att gå ut i grupp eller som familj. Alla kan hitta något de tycker om från dessa menyer. Cafe’ tipsar här om 11 bra brunchställen i Stockholm.

Om du går ut en gång i månaden så tar det dig cirka ett år att plöja igenom alla dessa högt rekommenderade brunchställen. För den som brunchar varje vecka är det ändå fråga om några månader. Sedan är det bara att börja om från början igen eftersom de troligtvis bytt ut menyerna. Så populär har alltså brunchen blivit i Stockholm. Det har blivit en naturlig del av vardagen för de flesta. Eller helgerna för att vara exakt. Även om du kan få brunch under veckorna så satsar de flesta på lördagar och söndagar. Cafe’ skriver här om hur brunch är populärt.

Konsten att äta brunch

På hösten så firas brunchens dag. Om du inte äter brunch under andra tider på året ska du försöka klocka in denna dag i september. Men det finns faktiskt många fördelar med att äta brunch på en regelbunden basis. Tidigare så kallades den förstärkt frukost i Sverige eller, ännu vanligare, frukostmiddag. Det är ett ganska bra uttryck eftersom brunch kan innebära så mycket. Ofta så har du kaffe och sötsaker, det hör till de flesta måltider. Pannkakor, gröt och olika äggrätter är också vanliga.

Men annars så kan du faktiskt bulla upp med lite vad som helst till en brunch. Det finns inga hårda regler för vad som är brunch eller inte. Istället är det lite mer än frukost men mindre än middag. Dagens Nyheter skriver i en artikel om Stockholms bästa brunch. Förutom kvaliteten på rätterna så kan det dock variera ganska mycket vad du själv tycker är bra. Om du är en grön person som föredrar sund mat så kan en veganbrunch eller vegetariska alternativ vara det bästa. Mycket juice och sallader, frukt och energiblandningar.

Gott med brunch

Men bra kan också vara stekta ägg och bacon. Du kanske unnar dig lite extra just denna dagen i veckan, och håller igen resten av tiden. Brunch är en chans att sitta och umgås med dina vänner. Många tjej- och killgäng passar på att träffas över en brunch. Du kanske inte har tid att ses mycket mer än någon gång varannan månad, men då ska det njutas. Middag kan bli för dyrt eller komplicerat eftersom de flesta har familj och annat ansvar. Men en liten brunch kan de flesta klara av, och tänk vad gott det är.

Det är något speciellt med att äta ute. Trots att många gör det regelbundet så känns det ändå lite lyxigt att gå ut och äta brunch. Även om det inte kostar så mycket så ger dig det en rejäl måltid. Vissa rätter finns med på de flesta ställen. Men annars kan det variera ganska så mycket. Varma och kalla rätter varvas med sött och salt. Drycker som kaffe och färskt pressad juice är vanligt, men även vin och snapsar. Allt beroende på vart du går och vad du är intresserad av.

Brunch i Stockholm

Huvudstaden var en av de första platserna att helhjärtat gå in för brunch. Den introducerades egentligen för drygt 100 år sedan, men försvann sedan från scenen. På 1970-talet fick den en comeback, mycket tack vare det amerikanska inflytandet. Därefter har det bara stadigt gått framåt. Brunchen har utvecklats och förbättrats, till vad den är idag. Utbudet har vuxit och förfinats, så att du nu kan få det mesta. Många vanliga restauranger satsar på brunch som ett alternativ, men det finns även ställen som nästan bara lägger fokus på brunchen.

Att säga vilken brunch i Stockholm som är bäst kan vara svårt att säga. För smaken är som sagt delad. Du kan gärna prova på de ställen som är mest populära. På vissa restauranger får du räkna med att stå i kö för din brunch eftersom de inte accepterar bokningar i förväg. Många tar sig runt de mest kända ställena först. Läser recensioner och stämmer träff med kompisarna. Du har mycket att vinna på denna metod.

En lördag kanske du har lust att frossa i skaldjur och fisk. Kokta, stekta och grillade-  tillsammans med någon god sås och kanske en bit bröd. Nästa gång kan det vara dags för en vegetarisk brunch. Om en av medlemmarna i gänget bara äter grönt så kan det vara skönt för alla att välja en sådan restaurang. Med en annan grupp vill ni kanske minnas förra årets semester i Frankrike och väljer då en franskinspirerad brunch. Det viktiga är att njuta av maten och sällskapet.

 

Similar Posts