En liten stuga på 25 kvadratmeter kanske inte låter så mycket. Och ändå så har försäljningen och byggandet av Attefallshus tagit fart något riktigt otroligt. Det är många som välkomnar beslutet om att få bygga ett litet hus på sin tomt utan bygglov.

239-6-1-attefallshus-stor-trend-sverige

Du kan välja om du ska bygga det själv eller beställa ett som är nyckelklart. Det kostar inte alls så mycket med ett färdigt hus, och det finns en rad med olika modeller att välja mellan. Allt beror ju på vad du tänkt använda huset till. Förslag om utformning och inredning finns det gott om. Du kan få huset precis som du önskar själv.

Beställa ett Attefallshus

Det handlar ju om ganska små hus. Stort nog för den som vill bo där, och det kan isoleras för att klara av vinterkylan. Men ändå inte direkt något större hem för en familj. Så de flesta som väljer att bo i ett liknande hus har goda orsaker. Du kanske vill spara pengar, det kostar att hyra en lägenhet i innerstan. Om dina föräldrar har ett Attefallshus så kan du bo separat och vara oberoende utan att det blir allt för dyrt.

Eller så handlar det om kortare boende. Många använder huset som ett gästrum. När din familj och vänner kommer på besök så kan de känna sig avslappnade här. Ett modernt fritidshus kan bli ditt om du klickar här. Det spelar ingen roll om de vill stanna ett par veckor, de kommer inte att störa era rutiner om de har sitt eget lilla hus. Som sommarboende är det helt perfekt, speciellt om du väljer en modell som har en liten veranda utanför. En fullt utrustad sommarstuga med allt du behöver.

Fördelar med Attefallshus

Att slippa ansöka om bygglov är en stor sak. Alla som försökt bygga ut eller bygga nytt vet hur många rundor du vanligtvis får gå för ett enda litet tillstånd. istället kan du här smälla upp ett helt hus utan att fråga någon om lov. Bara du ser till att det är tillräckligt många meter från tomtgränsen så att det inte stör grannarna. Sommarnöjen har färdiga Attefallshus på 25 kvm. Men eftersom 25 kvadrat är markytan så kan huset bli mycket större.

Det får nämligen mäta upp till fyra metar från mark till taknock. Detta kan ge nästan 40 kvadratmeter boyta, om du sätter upp ett loft. Huset måste ju inte vara fyrkantigt eller rektangulärt heller. Om du väljer en modell som står i vinkling så blir det ännu lättare att dela upp ytan.

Man with Children

Olika sorters Attefallshus

En del väljer att sätta upp stora fönster i sitt Attefallshus. Detta ger naturligt ljus och gör att hela huset verkar större. Med rejäla glasrutor kan du klara av ganska kallt väder. Tänk vad vackert att sitta inne i stugan och se ut på snön! Det blir fler Attefallshus i Norrland. Hör mer om detta i det här inslaget i Sveriges Radio.

När du bor på en liten yta så gäller det att utnyttja vad som finns. Du kan förvara saker på de mest otroliga ställen, bara du har lite fantasi. Stora fönster skapar en illusion av att rummet är större, likaså om du målar det i en ljus färg. Se till att bara ha det allra viktigaste, egentligen så behöver du inte så många saker för att leva bekvämt. Utnyttja tomten utanför, eller verandan om du har en sådan.

Inte bara för boende

Men många använder sitt Attefallshus till annat än boende. De flesta har nog valt att göra en stor bod, där alla maskiner och redskap kan få plats. Tomten blir tom och fin, och allt kan låsas in och skyddas. Riksdagen röstade ja till Attefallshus. Läs mer i denna artikel från Svenska Dagbladet. Många har applåderat detta beslut, och varit snabba med att bygga sitt alldeles egna lilla hus eller bod.

Ett alternativ som är ganska trevligt är att göra huset till en förlängning av villan. Om du bygger det i närheten av uteplatsen eller verandan så kommer det att upplevas som en enda enhet. När det är lite kyligt ute så flyttar ni bara in i huset, du kan göra hela väggen som en enda stor dörr eller skjutbara fönster. En del installerar grillen i huset, så att de kan utnyttja den härliga säsongen mycket länger. Speciellt bra med tanke på hur ofta det regnar under en svensk sommar.

En växande trend

Attefallshus är både billiga och lätta att sätt upp. Med sina 25 kvadratmeter som lätt kan bli mycket mer så är det inte alls så små. Jämfört med en Friggebod så är de en ren lyx. Så vare sig de ska användas till boende, kontor eller som förvaringsplats så är det troligt att antalet Attefallshus kommer att växa runt om i landet.

Similar Posts