De flesta har en cykel hemma i förrådet eller garaget. En del använder den flitigt varje dag medan andra cyklar samlar damm. Men om du är en av de människor som till exempel cyklar till jobbet eller skolan dagligen finns det tyvärr alltid en risk att den blir stulen.

119-cykel-stulenTråkigt nog finns det inte bara snälla och ärliga människor här i världen. Det finns också en hel del som inte verkar veta skillnaden mellan ”mitt och ditt”. Dessa personer benämns också vanligtvis som tjuvar.

Cyklar är någonting som verkar vara väldigt åtråvärt bland tjuvarna i dag eftersom det till och med talas om ”cykelligor” som åker runt på nätterna och tar alla de cyklar de kan komma över. Självklart hjälper ett lås till viss del men ibland lyckas de ändå att knäcka det eller helt enkelt få med sig cykeln på annat sätt genom att lasta den på något vis eller kanske till och med skruva bort framdäcket om du låst den på det sättet.

Värdefulla cyklar

En del har riktigt mycket otur och får sin cykel stulen gång på gång medan andra är mer lyckosamma och får behålla sin stålhäst i sin ägo. I dag är dessutom både äldre cyklar och nya modeller eftertraktade bland de som inte kan hålla händerna i styr. De gamla klassiska cyklarna är nämligen mer eller mindre trendigt i dag och därför höjs deras värde medan de nya cyklarna är i fläckfritt skick och därmed självklart också mycket värda. En sprillans ny cykel i dag kostar trots allt runt ett par tusenlappar.

Skulle du tråkig nog bli bestulen på din cykel och du står där med snopen min finns det inte mycket mer att göra för stunden än att traska hem. Men det finns vissa åtgärder du kan ta till och så här gör du om din cykel blivit stulen.

Få tillbaka cykeln

Det är inte helt lätt att få tillbaka en försvunnen cykel. Men du kan ju faktiskt ta och ge dig ut på eget bevåg och leta efter den. Risken finns att det är några ungdomar som inte haft något vettigare för sig än att ge sig på att stjäla en cykel. När det väl är gjort kan de mycket väl ha dumpat den i något dike eller någon buske för att det ”roliga” var över.

Du kan också ta och kika på nätet via olika sajter som lägger upp cyklar som har hittats. Ett annat alternativ är att ta kontakt med polisen och dess hittegodsavdelning. Det kan hända att någon annan hittat din cykel och snällt nog lämnat in den till polisen.

Sedan finns det faktiskt en sak du kan göra i förebyggande syfte vilket är att handla en Droples. Vad är då det tänker du? Jo, det här är en smidig och smart liten sak som gör att du kan hitta din cykel om den skulle bli stulen. Detta är nämligen en pryl som gör det möjligt för dig att spåra din cykel med hjälp av en app som du laddar ner till din mobiltelefon som du använder tillsammans med en så kallad ”tag”. Ibland är det inte så dumt att ta hjälp i vardagen av den moderna tekniken som faktiskt finns till hands.

Polisanmäl stölden

Om du dessvärre inte har någon möjlighet att spåra din cykel på egen hand så att du kan hitta den igen eller om du har letat förgäves i alla buskar, skrymslen och vrår i närheten kan det vara dags att anmäla cykelstölden via Polisens hemsida.

Eftersom en stulen cykel inte direkt klassas som ett akut ärende ska du inte ringa 112. I stället ringer du till polisen på 114 114 för att göra din anmälan. Du kan som sagt också göra den via internet om du skulle vilja det.

När du gör en så kallad internetanmälan behöver du ange dina personuppgifter, ditt försäkringsbolags namn, ett speciellt nummer som ska finnas skriver på cykeln som blivit stulen samt tid och plats för då brottet tros ha begåtts. Förhoppningsvis ska cykeln komma till rätta om du har kommit så här långt.

 

 

 

 

Similar Posts