De senaste åren har Sverige upplevt höga temperaturer så gott som varje sommar. Ett fenomen som drabbat hela världen, i större eller mindre utsträckning. Tidigare så skojade folk om att det fanns två årstider här i landet. Den vita vintern och den gröna vintern. Men nu kan du verkligen njuta av sol och värme även på hemmaplan. Ibland blir det dock lite för mycket av det goda.

Nere vid Medelhavet är husen byggda för att hålla sig svala. Raka motsatsen till kulturen i norra Europa. Det gör att när klimatet förändras och det blir allt varmare så är det inte alltid så lätt att tackla det. Sol är trevligt, men det kan bli lite för mycket av det goda. Därför är det viktig att skydda sig. Och eventuellt göra några justeringar till hemmet.

Svalt när det behövs

Det första folk kanske tänker på är att skaffa luftkonditionering. I alla fall i ett av rummen, det är så skönt att kunna välja själv vilken temperatur du ska ha där hemma. Men det finns också annat du kan göra, som inte drar någon energi. Solfilmskompaniet ger dig skydd mot solen. Genom att täcka över fönstren kan du sänka temperaturen ganska rejält.

De flesta är nog mer vana vid att se solfilm på bilar. Det är inte bara diplomater som tycker om att sitta gömda bakom en mörkare nyans på fönstren. Förutom att det döljer det som finns bakom så är det också ett bra skydd mot stark sol och ljus. Värmen hejdas lite grand och det kan göra stor skillnad inne i huset. Solfilm är inte bara för bilar.

Tänk på vad du äter och dricker

Något annat du kan göra för att må bättre under en värmebölja är att dricka mycket vatten. Försök undvika kaffe och söta drycker som bara gör dig törstigare. I vissa länder delar myndigheterna ut vattenflaskor, speciellt under de riktigt varma dagarna. En del personer sätter ett litet alarm för att påminna sig själva om att dricka.

Det lönar sig också att äta lätta måltider. Mycket frukt och grönsaker hjälper din kropp stå emot de höga temperaturerna. Nu är det ju inte alla människor som lider av värmen. Många tycker det är helt underbart och ser till att vara ute så mycket som möjligt. Badstränderna är fulla nästan dygnet runt, precis som det ska vara. För det går att hantera värmen, det gäller bara att vara förberedd.

Similar Posts