Vi förknippar ofta dofter med parfymer. Tillverkarna av skönhetsprodukter tenderar att använda dofter till allt möjligt, exempelvis hudvårdsprodukter och schampo. Det kan vara svårt att bestämma sig för vad man behöver, speciellt när det finns så mycket att välja mellan. Det kan också vara svårt att veta vilka tillfällen som kräver en bra parfym.

Man skulle kunna säga att man alltid kan ta på sig lite parfym. Du måste dock visa hänsyn till din omgivning. En del människor är känsliga mot starka lukter. Du har säkert upplevt att någon har satt sig i närheten av dig varpå en stark lukt har spridit sig till hela omgivningen. Detta är varken säkert, trevligt eller lämpligt. 

Ibland kan det handla om en person som inte riktigt lärt sig att hantera parfymer. Det finns exempelvis något som heter toppnot. Detta är en lukt som infinner sig direkt efter att du har sprutat på dig parfymen. Efter cirka 15 minuter klingar den av, varpå mellannoten tar vid. Dofterna mellan dessa två kategorier skiljer sig åt. Detta är en medveten strategi från tillverkarna som vill att kunderna ska uppleva olika dofter.

Sist men inte minst har vi basnoten. Denna not kan hålla i sig i flera timmar. Detta är den lukt som majoriteten av människorna runt dig kommer att reagera på. Så varför är det viktigt att känna till dessa teknikaliteter?

Du bör vara medveten om dessa noter för att du ska kunna spruta på dig en lagom dos av parfym. Om du endast går efter toppnoten finns det en risk för att du kommer spruta på dig för mycket.

Vill du lära dig mer om de olika dofterna samtidigt som du kan sålla bland utbudet hos en återförsäljare? Bra produkter hos stylingagenten.se.

Tillverkningsmetoder

Tillverkarna har blivit mer och mer kreativa med deras metoder. Detta berör bland annat vilka produkter man använder för att framställa parfymer. Låt oss gå igenom några vanliga ämnen.

  • Växtriket har historiskt sett varit den mest vanliga källan till doftprodukter. Här finns det massor av olika ämnen att välja mellan. Det är främst aromerna som man kan plocka från blommor och annat. Det är dock inte bara blommor som utgör grunden till aromerna, naturen har nämligen mycket att erbjuda till de tillverkare som är lite kreativa.
  • Bark och annat skogsmaterial har blivit populärt att använda. Man tänker inte på att denna typ av material faktiskt kan lukta väldigt gott om man behandlar det väl. Trädens löv kan också lukta väldigt friskt och ingivande.
  • Rötter utgör populära grundämnen för parfymtillverkning. Ingefära är ett exempel på detta. Sen kanske man kan tycka att endast ingefära inte skulle framkalla en bra doft. I kombination med andra ämnen kan dock slutresultatet bli riktigt bra. 

Dagens tillverkare måste dock inte ge sig ut i naturen för att kunna framställa bra produkter. Många tillverkare väljer istället syntetiska ämnen som bland annat kan framställas genom petroleum.

Krasst sett kan man tycka att detta inte är lämpligt på grund av den växande ekologiska kundgruppen. Samtidigt finns det många fördelar med dessa syntetiska ämnen. Ett exempel på detta är att de står sig väldigt bra över tid. När man använder ämnen från naturen måste man ofta vidta flera åtgärder för att parfymerna inte ska få ett kort användningsdatum.

Så, vad finns det för exempel på en syntetisk parfym? Hugo Boss parfym är lika populär som alltid. Det är i princip ett varumärke som säljer sig själv. Man bör också vara medveten om att inte alla delar av världen är lika ekologiskt medvetna som Sverige.

Doftprocessen

Vi har nyss pratat om de olika ämnena som utgör parfymen. Vi har dock förenklat vår beskrivning. I själva verket brukar många parfymer innehålla ett stort antal olika ingredienser. Man brukar dock försöka att använda en naturlig basingrediens. Denna ingrediens ska sedan utgöra baslukten för parfymen. 

Det finns därutöver flera olika metoder för att ta fram de andra dofterna. Man skulle krasst sett kunna säga att endast ekologiska ingredienser kräver en större arbetsprocess. Vi har redan varit inne på detta ämne. En anledning är att man måste säkerställa att parfymen inte blir dålig efter några månader.

Nästan alla företag inom branschen är innovativa. Detta betyder att man inte kan förlita sig på en tillverkningskedja. Det är nästan bara de stora varumärkena som kan förlita sig på en produkt samt lukt. Ett exempel på detta är Chanel no.5.

Samtidigt bör det tilläggas att man kan förlita sig på sin kunskap varje gång man tar fram en ny doft. Du kan exempelvis tänka på en person som utvecklar IT-system. Denna person utvecklar sannolikt unika system, där vissa delar relaterat till design skiljer sig från de andra. Samtidigt är det sannolikt så att utvecklaren använder sig av samma metoder för att framställa själva systemet.

Slutprodukten kan i vilket fall kräva mycket arbete. Många kunder vill nämligen ha en unik eller abstrakt doft. Denna doft får dock inte ta över hela parfymen. Som du kanske förstår är detta inte en enkel uppgift. Man måste också experimentera för att kunna ta fram en abstrakt doft. 

Detta kan tyckas vara lite överdrivet när kunden ändå kommer spruta på sig parfymen. Det kräver inte direkt någon träning för att kunna parfymera sig på rätt sätt. Samtidigt brukar de stora tidningarna skriva om just detta för att det lockar läsare. Fina  tips i Expressen om hur du sprutar din parfym

De inneboende egenskaperna relaterat till lukt

SVT berättar om djur med inbyggd parfym. Faktum är att många djur kan förändra deras doft. De kan också utsöndra lukter för att attrahera partners eller signalera fara. Det finns också djur som kan använda vissa dofter som ett vapen, skunken är ett bra exempel på detta.

Även människor har naturliga lukter som inte alltid kan modifieras med parfymer och dylikt. Många forskare menar att detta är både bra och naturligt. Man ska inte försöka påverka kroppens naturliga uppbyggnad. Samtidigt kanske det också bör tilläggas att många forskare tenderar att vara för insnöade på deras egna områden.

I denna artikel har vi gett exempel på hur forskare använder sina kunskaper att ta fram artificiella dofter.

Similar Posts