Många ungdomar drömmer inte direkt om att sitta i skolbänken i flera år. Majoriteten av alla ungdomar ser det som en stor bedrift att genomgå en 3-årig högskoleutbildning. Därefter vill man jobba och tjäna pengar. Men vad händer efter att man har jobbat i några år?

Denna fråga är verkligen relevant när det gäller sjuksköterskor. Det finns nämligen många olika yrken inom just sjukvården. Som student kan det vara svårt att greppa hur brett detta område är. Många sjuksköterskor kommer därför till insikt om vad de vill göra efter några år.

Denna insikt brukar inkludera någon form av vidareutbildning inom sjukvården. Man kan exempelvis bli intresserad av narkos och hur det fungerar. Andra intresserar sig mer för barnafödande. Gemensamt för dessa intressen är att man måste gå tillbaka till skolbänken.

Detta låter både tråkigt och jobbigt i teorin. Som vi nämnde tidigare i denna artikel brukar dock dessa tankar uppkomma hos människor som är unga och oerfarna. När man har varit i arbetslivet under några år inser man att det kanske inte alltid är som man har tänkt sig. Detta gäller ofta faktorer som relaterar till auktoritet och självständighet.

Du kommer själv inse att utbildning ofta är nyckeln till att få den roll som du eftersträvar. Grundutbildning räcker inte alltid till detta inom myndighetsvärlden. Det finns nämligen krav på hur man ska kunna hantera kritiska situationer, vilket sjukvården är ett bra exempel på.

Du kommer också inse att det finns stora karriärmöjligheter för personer med extra erfarenhet. Du kommer kunna välja att jobba för privata företag, kommuner och landsting. Många gånger är det arbetsgivarna själva som kontaktar just dig.

Är du nyfiken på att utforska möjligheterna till karriär inom sjukvården? Medkomp rekrytering fungerar bra

Fördelar med att specialisera sig

Många sjuksköterskor vill specialisera sig. Läs mer i Aftonbladet. Men vad finns det egentligen för fördelar med detta beslut?

  • Lön är en stark fördel med att specialisera sig. Du kan nästan alltid kräva en högre lön när du har mer dokumenterad erfarenhet. Du kommer också kunna ställa arbetsgivares erbjudande emot varandra, vilket kan öka din lön ytterligare
  • Möjligheter till att få ett yrke som du trivs med är en annan fördel. Om du siktar på att vara anställd i resten av ditt liv måste du hitta något som motiverar dig. Om du endast har en grundutbildning kan det vara svårt att ta nästa steg. Många företag erbjuder kurser och dylikt, men sällan något som förändrar vardagen på ett drastiskt sätt.
  • Som specialiserad sjuksköterska kommer du få möjligheten till att ta egna beslut. Många gånger saknar man detta i arbetslivet. Man känner att man har rätt kompetens, men på grund av bristande erfarenhet får man inte vara den som tar de viktiga besluten. Detta är både tråkigt och kan på sikt skada den personliga utvecklingen. 
  • Du kommer också få chansen att lära dig mer om något som är det viktigaste vi har – hälsan. Det ligger i tiden att vara intresserad av sin egen hälsa. Många människor suktar efter kunskap. Om du kan lära dig mer om detta ämne samt få en bättre karriär så är det en vinst både i privat- och det professionella livet. 

Dessa punkter är högst allmänna och många människor kan hitta subjektiva fördelar som kanske inte är lika vanliga. Av den anledningen ska du ta dig en funderare innan du bestämmer dig för att välja ett specialistområde.

Många gånger har vi varit med om något i barndomen som har lämnat spår inom oss, både på gott och ont. När vi sedermera blir äldre vill vi realisera drömmen från barndomen, https://medkomp.se.

Vem betalar?

Många gånger sätter ekonomin käppar i hjulet för oss. Konstigt vore det annars. Det är nästan omöjligt att realisera alla sina drömmar. Den svenska staten har dock gett oss chansen till att förverkliga många av våra drömmar. Ett exempel på detta är gratis utbildning.

Många människor tenderar fortfarande att gnälla på grund av att man måste stå för levnadskostnader på egen hand. Detta är rätt absurt med tanke på alla de människor som måste belåna sig för livet bara för att kunna studera på universitet.

Som sjuksköterska har man dessutom flera olika val gällande studieort. Det finns utbildningsmöjligheter på en rad olika universitet och högskolor runt om i landet. Du kan till och med studera på distans inom vissa utbildningar, vilket är ganska unikt på grund av yrkets natur.

Du bör därför tänka på de positiva fördelarna av att kunna studera gratis. Många äldre studenter använder sig av sparpengar för att finansiera sitt eget uppehälle. Ibland går det också att jobba extra under studietiden.

Slutligen ska man inte underskatta möjligheten till att kunna ta ett studielån. Om du redan har studerat innan kanske du inte har så mycket tid kvar. Samtidigt brukar man kunna låna för studier som varar upp till 5,5 år. 

Ibland tenderar vi att dra oss från att ta just studielån. Bara ordet lån gör att vi inte vill förknippa oss med det. Du bör dock vara medveten om att detta är ett förmånligt lån med låga räntor. Lägg därtill att du inte behöver betala tillbaka stora summor per år.

Slutligen bör du tänka på att din specialistutbildning säkerligen kan innebära en högre lön. Du kommer därför inte förlora något på att studera i det långa loppet. Tyvärr tenderar allt för många människor att fokusera på allt som sker ur ett kortsiktigt perspektiv.

När vårdbehovet ökar

Många söker hjälp från vården på grund av ishalka. Det inte bara när kriser drabbas oss som sjukvården behövs. Du kommer snabbt få lära dig att denna bransch är kritisk för att samhället ens ska fungera överhuvudtaget.

I Sverige har vi i mångt och mycket skapat ett för stort skyddsbehov. Vad innebär detta i praktiken? Ibland kanske vi söker vård för något som vi kan hantera på egen hand. Detta måste man kunna hantera oavsett om man är sjuksköterska eller specialistsjuksköterska.

Du är säkert redan medveten om detta, och du har valt detta yrke med vetskapen om att människor kommer söka vård, även när det inte är kriser eller när de är sjuka. Detta sätter dock press på våra myndigheter och deras utgifter.

Många landsting är ansvariga för att sjukvården ska fungera, och ofta måste staten gå in med extra pengar för att de ska kunna gå runt. I slutet av dagen är detta en bransch som alltid kommer behöva medarbetare, även när vi befinner oss i den lägsta av lågkonjunkturer.

Du kan ta med dig detta när studierna känns tuffa och när du känner att du kanske borde ha valt ett annat yrke. Uppskattningen för hantverket finns sällan på samma nivå inom andra branscher. 

Similar Posts