Kackerlackor är en av världens mest hatade insekter, trots att de vare sig suger blod som myggorna eller förstör byggnader som termiter kan göra. Det beror framförallt på att de äter av vår mat när de har tagit sig in i våra hem, vilket sprider sjukdomar som till exempel salmonella, gulsot och E. coli. Deras illaluktande sekret och avföring förstör också vår mat när de rör sig i våra hem. En del är allergiska mot deras sekret.

Eftersom skadedjuret sprider sig så snabbt känns det verkligen som en riktig invasion när de väller fram ur avloppet eller de skrymsel och vrår som de har gjort till sina hem.

Den vanligaste kackerlackan i Sverige är tysk kackerlacka. En del kackerlacksarter kommer ofta in till Sverige genom importerade varor, som den australiska kackerlackan och den brunbandade och den orientaliska. Eftersom de är känsliga för temperaturvariationer överlever de inte alltid den svenska vintern, till skillnad från den tyska kackerlackan som klarar av vårt nordiska klimat. Den tål minus fem grader och plus 40 grader.

Kackerlackan tillhör en av de allra äldsta insekterna. Man har hittat arter från stenkolsperioden som är mycket lika dagens kackerlackor i avlagringar. Det betyder att kackerlackorna är 400 miljoner år gamla.

Hur dödar man kackerlackor?

Det är viktigt att få bort kackerlackor direkt när man har upptäckt dem. Har de kommit till rätta i hemmet kan det vara mycket svårt att bli av med dem, så det är bäst att motverka att de kommer in från första början.

Det är viktigt att använda bakteriedödande rengöringsmedel där du har upptäckt kackerlackor. Du kan även lägga ut klisterfällor som lockar till sig kackerlackor genom feromon. Insektsmedel kan också bekämpa dem omedelbart och appliceras där de bor och rör sig.

När de väl har tagit sig in så är ofta sanering det enda alternativet för att få död på alla levande kackerlackor och ägg. Saneringen ser till att ingenting överlever.

Så här tar sig kackerlackor in

Kackerlackor kan komma in i hemmet på flera olika sätt. Ibland sprider de sig från grannarna och går igenom hål i väggar och golv, speciellt runt vatten- och avloppsrör samt elkablar. Det är lätt att få med sig kackerlackor hem från smittade butiker eller andra företag genom matvaror eller paket. Även andrahandsvaror som har varit i smittade hem kan föra med sig kackerlackor.

I Sverige är det vanligast att få med sig kackerlackor hem från utlandsresor. Har du haft kackerlackor på hotellet kan de följa med i bagaget. Tvätta därför alla kläder vid hemkomst och försök att kolla igenom väskan innan du ger dig av.

Kackerlackans ägg är liten som en böna, men kan innehålla upp till fyrtio ägg. När kackerlackan kläcks är den mindre än en myra. De kan därför förbli osynliga i en lång tid framöver, fram till dess att de har förökat sig och börjar sprida ut sig runt hemmet.

Redan tre till fem veckor efter befruktningen lägger kackerlackshonan sina ägg som kläcks dygnet efter. En hona lever 3 till 6 månader och en enda parning är tillräcklig för att befrukta alla honans ägg. Hon producerar ständigt nya äggkapslar, vilket är anledningen till att en enda hona kan skapa hundratals nya kackerlackor.

Similar Posts