En skicklig hantverkare kan jobba så mycket bättre med de rätta verktygen. Bra utrustning är basen för alla de fantastiska skapelser som kockar, snickare och andra skickliga personer lyckas åstadkomma. För en kock är det knivarna som är allra viktigast. Du ser de stora cheferna som bär med sig sina egna knivar vart de än går. Kockar älskar nämligen bra knivblad.

Stekpannor och kastruller är viktiga. Om de håller en viss kvalitet är det lättare att laga mat. Men knivarna, det är här som skickligheten verkligen kommer fram. Du måste veta vilken kniv som passar bäst till en viss förberedelse. Annars kan resultatet bli katastrofalt. Ungefär som att försöka skära ut en bena ur en fisk med brödkniven.

De allra bästa knivarna

Det är nu inte bara själva knivbladet som är viktigt. Även skaftet kan göra skillnad. Du ska ha ett bra grepp. Men det ska inte vara klistrigt eller obehagligt. Med den exakt rätta rundningen och utformningen kan du göra underverk med din kniv. Om du nu har ett bra skaft så kan det vara läge att sätta ditt ett speciellt knivblad. Smarta knivblad för den som vill göra sina egna knivar.

Nu finns det ju en rad olika sorters knivar. Kockar har sin uppsättning, något som många privatpersoner gärna kopierar. För det är ett faktum att bra knivar gör matlagningen både lättare och roligare. En del säger att du ska ha minst fyra bra knivar i köket, andra höjer antalet till nio. Det beror kanske på vilken sorts mat du lagar kan någon säga. Men helt klart är det en sak du ska önska dig i julklapp eller helt enkelt unna dig själv.

Men knivar kan också användas för annat. När du är ute i skog och mark är en kniv bra för atat spänta lite ved till lägerelden. Du kan flå abborrarna du fångarna direkt ute vid sjön. Eller så kan du ha tävling med kompisarna vem som kan kasta mitt i prick med sin kniv. Kanske med en äkta ka-bar (ibland kallat “k-bar”).

Var försiktig med kniven

Knivar är naturligtvis ingen leksak, även om det kan verka så ibland. De är skarpa och kan skada både dig själv och andra. Men om du hanterar den på rätt sätt är det inget problem. Genom att använda kniven för det den är tänkt till så sker det inga olyckor. Aftonbladet skriver här om hur ingen vill hitta knivblad på fel ställe. Här vet de inte om det är fråga om ett misstag eller någon som medvetet vill skada andra.

Men sjuka individer hittar du överallt. Däremot så kan du själv vara försiktig och inte lägga ifrån dig dina knivar var som helst. Detta är till gagn för knivarna också. För de kan förlora sin skärpa om de inte hanteras på rätt sätt. När du betalar en viss summa för att få bra knivar så lönar det sig därför att sköta dem på allra bästa sätt. Det är inte alla knivar som kan diskas i diskmaskinen, till exempel. Men för att få dem riktigt rena kanske du måste lära dig en viss teknik. Ingen vill bli sjuk bara för att kniven inte rengjorts på rätt sätt.

Bra utrustning för de allra bästa

En riktigt bra kock kan laga god mat med få råvaror. En del av dem har satt en ära i att utveckla nya rätter baserade på det som blir över när du lagar annan mat. Lökskal, sista ändan på moroten, blasten från rödbetorna, och så vidare. På samma sätt så kan en bra chef tillaga sin mat under primitiva förhållanden. Ibland ser du på TV hur de lagar mat ute i djungeln över en öppen eld med bara en pinne att röra med.

Men en skicklig kock kommer till sin fulla rätt med bra utrustning. Ett rent och fint kök, gärna några medhjälpare, bra spisar och ugnar- samt sina knivar. Därför älskar kockar bra knivblad. Läs mer på den här sidan i Sydsvenskan. Det är nästan något magiskt över kockar och deras knivar. När de står där och slipar dem inför kvällens serveringar så känns det att något hänger i luften. Sedan börjar ofta kaoset när alla gäster ska serveras på samma gång. Men de där timmarna eller minuterna innan dörrarna öppnas är säkert en källa till inspiration för kockarna.

Vad du kan göra med en kniv

Kniven måste ha rätt tyngd i handen. Den ska inte vara för tung så att du blir trött, men samtidigt så gäller det att ha ett visst motstånd när du hackar något. De japanska knivarna är ofta lättare än andra, något du kanske måste vänja dig vid. Det finns olika sorters stål och här varierar åsikterna en del. Hårt stål blir vassare, men är inte så flexibelt. Detta gör kniven mer ömtålig. En kniv i mjukare stål, å andra sidan, tappar sin skärpa något snabbare. Detta kan du dock åtgärda med ett bryne, så i slutändan är det fråga om en smaksak.

För den vardagliga mästerkocken så brukar det rekommenderas att du investerar i en rad med bra knivar. Du behöver inte så väldigt många, inte alls lika stor uppsättning som en professionell chef har med sig. Till att börja med så är det den så kallade kockkniven. Den har ett relativt stort blad, och du kan använda den till det mesta. Skära salladshuvuden, hacka lök och mycket annat som du gör till en vanlig middag.

En lite mindre allkniv kan också vara bra att ha. Den är kortare och med mindre blad, för att du lätt ska kunna putsa kött eller strimla grönsaker med. En del tycker att det är skönare att jobba med en liten kniv, medan andra styvt håller fast vid sin stora kockkniv. Se vad som passar dig bäst och som ger dig chansen att njuta av matlagningen. I tillägg kan en liten skalkniv vara användbar. Den är kort och vass för att komma åt så gott som var som helst.

Vilket material är bäst?

Idag finns det knivar som är gjorda av olika material. Plast, keramik och naturligtvis stål. Vilket material som är bäst kan vara en personlig fråga. Men de har alla sina för- och nackdelar som du kan tänka på innan du skaffar dem. Stål håller länge och kan slipas om och om igen. En kniv som har ett blad av keramik håller sig skarp bra länge. Men de är också mycket ömtåliga. Skulle du tappa den i golvet så kan den lätt gå sönder. Däremot så kan den ofta diskas i en vanlig diskmaskin. Plast är nog mest tänkt för att skära mjuka kakor med, det är inte direkt en kniv att investera i.

Ett bra sätt att förvara knivar på är genom att sätta upp en magnetlist på väggen. Diska dina knivar noga, gärna för hand, se till att de är torra och sätt sedan upp dem på listen. Detta gör att de håller sig skarpa mycket längre än om de ligger i en låda. Sedan finns det också bra knivblock, speciellt om du köper ett helt set. Du ställer kniven direkt in i slidan så att den både är lätt att använda och håller sig ren och skarp. Med tiden kommer du säkert att börja älska dina knivar lika mycket som en kock.

Similar Posts