En del tycker om att putsa fönster. De trivs med att kunna se ut genom klara, blänkande glasrutor. Det ger dem en känsla av tillfredsställelse. Men även om du inte tycker om att putsa fönstren själv så vill alla ha det rent och fint omkring sig. Speciellt på vårkanten när du börjar märka hur smutsiga fönstren faktiskt är. Bor du i ett stort hus kanske du drar dig för att ta itu med fönsterputsen. Men det finns bra alternativ som inte alls är så krångliga.

Till att börja med ska du se till att göra det på rätt sätt. Om du bestämmer dig för att göra det själv, vill säga. Allt fler lägger ut putsningen av sina fönster på någon annan. En form av outsourcing som faktiskt inte alls är så dyrt. Och som ger dig precis vad du vill ha utan att du behöver lyfta ett finger. Med de avdrag du kan göra vinner du ofta på att låta proffsen ta hand om dina fönster. De blir renare än om du skulle göra det själv. Samtidigt som du slipper all den ansträngning som det kan innebära att putsa fönster.

Bra alternativ för hemstädning

Nu för tiden har det blivit allt vanligare att anlita någon för att städa hemmet. En del har regelbunden städhjälp, varje eller varannan vecka. Andra tycker det är skönt med en storstädning då och då. Resten kan de ta hand om själva. Om du får en riktigt genomkörare till jul och vår så håller det sig ganska bra. För att inte tala om fönstren. Här är det verkligen skönt att någon annan gör dem, speciellt om du bor i villa. De klättrar upp och ner så att det blir rent överallt. Briljant fönsterputs i Västerås är något du kan investera i hos Karolf.

En orsak till att många väljer att anlita en städfirma är för att de vill bevara sin ork och tid till annat. Du behöver inte vara gammal eller sjuk för att ha problem med att orka med allt. Jobb och det dagliga livet kräver ganska mycket. Har du barn så vill du hellre tillbringa tid med dem, istället för att plocka fram dammsugare eller fönsterputs. Det finns så mycket annat att göra här i livet än att städa. Karolf Städservice hjälper dig med alla dina städbehov. Detta ger dig tid över att gå på kurs, leka med barnen, gå till gymmet eller kanske bara sitta och vila.

Putsa fönstren själv

Men om du nu bestämmer dig för att själv ta itu med fönstren så finns det några små tips som kan göra det enklare. Som med allt annat så lönar det sig att skaffa bra utrustning. Det fina med fönsterputs är att du inte behöver några stora eller dyra saker. En ordentlig gummiskrapa samt några trasor brukar räcka. Om du inte vill köpa fönsterputsmedel går det lika bra med ett par droppar diskmedel utblandat med vatten. I detta inslag i TV4 kan du få veta mer om hur du får fläckfria fönster. Bland annat påpekar de att en linnetrasa är bättre än bomull, för den lämnar inget ludd efter sig. En liten detalj som kan hjälpa dig spara tid och arbete.

Tidigare så gned folk alla fönster med tidningspapper efter avslutad puts. Men det rekommenderas inte längre eftersom det inte är lika effektivt nu för tiden. Orsaken är att förr så innehöll tidningarna mycket bly som gjorde fönstren skinande och glasklara, men det är inte längre fallet. Men fortfarande finns det personer som föredrar att använda tidningar. Först blöta som de gnider in fönstret med. Sedan torkar de och suger upp vätskan med torra tidningar. Om fönsterputs med diskmedel kan du läsa i den här artikeln i Expressen. Enkla saker som du redan har hemma. Så det finns ingen anledning till att inte komma igång med fönsterputsen.

Hur ofta behöver du putsa fönstren?

Detta är naturligtvis en smaksak. Men de flesta behöver inte putsa så väldigt ofta, fönstren håller sig rena länge. På våren kan det vara bra att pusta alla sidor. Det vill säga öppna upp fönstren och göra insidorna också. På hösten kan det räcka med utsidan, eventuellt också insidan. Men om du bor vid en trafikerad väg så lägger det sig gärna en hinna över fönstren. Då kan du behöva putsa lite oftare.

Om fönstren blivit gula eller smutsiga av cigarettrök eller avgaser kan du prova på att ha lite ammoniak i vattnet. Det räcker med ett par droppar för att den ingrodda smutsen ska försvinna. Här kanske det kan vara läge att ringa städfirman. Låta dem putsa fönstren riktigt ordentligt så att du bara behöver tänka på ett lättare underhåll. Den där storstädningen du gärna gör på våren kan mycket väl inkludera ett samtal med en bra fönsterputsare.

Till och med när det är minusgrader ute kan du putsa fönstren, om du så önskar. De flesta föredrar att göra det vid varmare väder. Häll bara i lite t-sprit i vattnet så att det inte fryser till, eller spolarvätska. Annars brukar experterna rekommendera en molnig dag för att göra rent fönstren. Om det är starkt, direkt solljus så torkar vattnet så fort, redan innan du hinner använda skrapan. Allt du behöver veta om fönsterputsning kan du läsa om på den här sidan i Expressen.

Rena fönster året om

Det gör stor skillnad när fönstren är rena. Du ska kunna se världen utanför utan en hinna eller fläckar som hindrar sikten. Även om du kanske drar för gardiner och persienner så gott som hela vintern så är det skönt med rena fönster. När sommaren kommer och allt syns så mycket bättre blir det ännu viktigare att ge fönstren lite extra uppmärksamhet.

Lär dig allt om fönsterputs. Ta dig tid att skaffa bra utrustning. Som nämnt här ovan är det egentligen inte så mycket som behövs. Det enda du ska tänka på är att gummiskrapan ska vara avsedd för fönster och inte den som används i badrum. I övrigt så har de flesta diskmedel hemma, eller tidningspapper om du insisterar på att använda det. Ett par trasor och det är bara att börja putsa.

Men idag är det alltså vanligt att inte göra dessa större städmoment själv. Kontakta några olika städfirmor och se vad de har att erbjuda. Du kanske kan få ett paketpris som är förmånligt. Det är alltid skönt att ha det rent och snyggt omkring sig. Med både hus och fönster väl rengjorda brukar det bli lättare att hålla efter det själv. Livet består av mer än städning och fönsterputs, även om det också är en viktig del av det hela.

Similar Posts