38-6-1-starta-eget-spannande-miljo

Eget förtag är inte något som passar för alla. En del trivs med att gå till jobbet varje dag utan att tänka närmare på saken. Det kan vara mer eller mindre roligt på arbetsplatsen men de föredrar att vara anställda. Men sedan finns det många andra som gärna vill ha lite utmaningar i vardagen. Lite spänning och möjlighet att växa till sig. Dels rent ekonomiskt, men också som en individuell person.

Det finns flera olika sätt att komma igång som egen företagare. Detta gör det lättare att ta steget fullt ut, att verkligen våga satsa på dig själv och din framtid. Att bli din egen kan vara det bästa beslut du fattat på länge. Här har du möjlighet att göra något alldeles speciellt med ditt liv. I tillägg så slipper du bli bromsad med lönetak och förhandlingar. Du har större inflytande på hur mycket du vill tjäna. Inom vissa branscher finns det stora möjligheter att växa till sig och bli stor.

Komma igång som egen företagare

Om du har en ide’ eller kanske är bra på göra något, typ ett hantverk, så kan det förvandlas till en fungerande affärsplan. Vissa går ihop med sina kompisar eller andra personer för att tillsammans komma igång med ett bolag. Andra vänder sig till franchising, något som verkligen har vuxit till sig de senaste åren. I guiden ” Vad är franchise?” får du svar på det mesta om franchising.

I korta ordalag så innebär det att du bygger vidare på något som andra har startat upp. Ett bra exempel är Pressbyrån som är så vanlig. Det är ett koncept eller begrepp som de flesta känner till. Därför kan det vara lättare att komma igång med detta, för det är redan något som folk är vana vid. Så fort de ser den välbekanta logon så vet de vad de kan köpa där.

Woman with Laptop at Home

Du betalar en del för att få använda deras koncept och även det stöd som du får. Men det kan vara värt att få rå sig själv. Att vara sin egen chef är något alldeles speciellt. Det blir mer intressant och stimulerande att gå till jobbet. Du jobbar ju för dig själv, det är du som tjänar mer om butiken fungerar bättre. I guiden “Hur man startar eget företag” finner du som är intresserad av att öppna eget väldigt nyttig information.

Växa med företaget

Innan du sätter igång är det naturligtvis bra att se lite på omgivningarna. Om det redan finns fyra städfirmor på en liten ort så måste du ha något ganska unikt att erbjuda för att det ska fungera. Eller så kanske det finns behov av sju städfirmor och då fyller du ett naturligt tomrum.

Allt detta är stimulerande och intressant. Du får en chans att visa vem du är. Inte för någon annan men för dig själv. Att handskas med olika problem eller situationer gör att du odlar egenskaper du kanske inte ens visste existerade. Problemlösning, delegering och planering kommer att bli som en andra natur för dig. I det här inslaget från Sveriges Radio kan du höra om mannen som vågade starta eget på landet.

Lära känna dig själv och starta eget

Ibland kan det ta tid innan du kommer underfund med vad du vill göra här i livet. En del ungdomar startar eget redan när de går i skolan, och det hela växer till sig därifrån. Men de flesta måste först pröva på att jobba som en vanlig arbetstagare, kanske gå som lärling, för att få ett grepp om vad arbetet innebär. Det är inte alla som byter bransch när de startar eget, istället är det ett sätt att bygga på vad de redan kan. Lärlingsplatsen kan bli nyckeln till en karriär som egen företagare. Läs mer i den här artikeln från Svenska Dagbladet.

Du kanske trivs med ditt yrke, men vill utvidga horisonterna lite grand. Då kan ett eget företag ge dig den stimulans och tillväxt som du behöver. Vare sig det är franchising eller andra former så är det mycket som ska fungera. Du måste planera och skaffa dig information, gärna kontakta en bokföringsfirma och samarbeta med dem. Alla tillstånd och avgifter ska betalas. Och det här är bara början.

Woman at Desk

Värt alla ansträngningar

När du väl är igång och kan jobba med något som du trivs med så känns det riktigt bra och du glömmer alla problem från starten. Hela tiden med vetskapen att du jobbar för dig själv, att inga lönetak eller nedskärningar kommer att påverka din inkomst. Att du med tiden kanske kan börja anställa flera medarbetare och vara lite mer ledig själv. Om detta är din önskedröm vill säga.

En del vill bara ha en stadig inkomst som täcker familjens behov samtidigt som de slipper jobba för andra. Andra har som mål att växa till sig så pass att de kan ta ledigt oftare för att göra annat. Lägga över mer ansvar på de anställda så att de själva kan resa eller tillbringa mer tid med sin hobby. Allt detta och mer därtill är ju möjligt när du är egen företagare. Det handlar om att jobba i en spännande miljö som ger dig chanser du annars inte skulle ha.

Våga ta steget fullt ut

Det kan hända att du backar när du ser lite närmare på vad det innebär att ha eget företag. Du kanske känner att det inte passar dig. Men samtidigt så är det lockande med den stimulans och potential som finns med att driva eget. Då får du fråga dig själv om det inte skulle kunna vara värt att ta steget fullt ut. Att jobba för dig själv och vara din egen chef. Dra nytta av dina kunskaper och utveckla dem till något lönsamt.

Att jobba som egen företagare innebär mycket hårt arbete, i alla fall i början. Hur det sedan går kan bero på flera olika faktorer. Men hela tiden så jobbar du i en spännande miljö, du har flera chanser att växa på olika sätt. Och du kommer att ha tillfredsställelsen med att veta att du har byggt upp detta själv.

Similar Posts