Experternas bästa tips vid en rekrytering 

Businesswoman looking ahead

Att rekrytera är viktigt. Dels för att ha tillräckligt med personal, men även för att hitta fram till den som passar in bäst. Ibland kan det vara bättre med färre personer på arbetsplatsen, i alla fall tillfälligt, än en stor grupp individer som inte riktigt passar ihop. Eftersom det kan ta tid att upptäcka om någon inte riktigt är den rätte är det viktigt att vara så noggrann som möjligt vid rekryteringen.

Det finns olika verktyg och hjälpmedel för att få tag på personal. För riktigt höga poster brukar det anlitas utomstående firmor som bara sysslar med så kallad headhunting. De vet precis vad som behövs och hur du ska finna fram till dem. Men de flesta vanliga företag klarar sig mycket bra med de program som finns, samt att följa några få bra tips.

Systematisk rekrytering som inkluderar allt

Det är en viss process som måste följas när du ska finna fram till de rätta personerna. Det samma gäller för mer eller mindre kvalificerade jobb. Till att börja med så annonserar du och samlar ihop ansökningar. Efter att ha sållat bland dessa så är det dags för anställningsintervju och därefter kan du fatta ett någorlunda väl informerat beslut. Det går inte att vara 100% säker på den nya medarbetaren, men risken för att det ska bli fel är mycket liten. Klicka här för att lära dig om hur du kan rekrytera enkelt.

En fördel med de verktyg som finns idag är att de tar hand om en hel del av processen åt dig. Hur en annons ska se ut och vem som kan vara lämplig är mycket grundat på information och algoritmer. Därför så måste det inte alltid vara en person som tar hand om alla leden. Den så viktiga anställningsintervjun däremot ska du alltid se till att göra själv eller lägga över på en kvalificerad medarbetare. Ett prisvärt verktyg för rekrytering.

Satsa på ditt företag

Ibland finns den rätte personen för posten redan på plats. Allt fler väljer att rekrytera inom företaget, att hitta någon som är villig att avancera och få nya arbetsuppgifter. En fördel med detta kan vara att de redan känner till verksamheten och därmed kan man dra ner på en stor del av inlärningen. Samtidigt så brukar det leda till bättre resultat när du får tag på någon som är hungrig på jobb, som vill göra karriär eller få chansen till ett bättre jobb. I Veckans Affärer går att läsa om experternas bästa tips vid en rekrytering.

84-6-2

Ibland kan det också vara bäst att inte se allt för mycket på papper och betyg. Naturligtvis är de viktiga, men ibland kan någon utan de exakt rätta kvalifikationerna vara den allra bästa. Referenser och en känsla för vad som kan fungerar kan vara mer värt än en viss utbildning. Allt beroende på vilken post och bransch det handlar om. Västerbottens Folkblad skriver om hur viktigt det är att ha ett HBTQ-perspektiv i sin rekrytering. Läs mer om detta spännande ämne här.

Välj nya medarbetare noga

Det gäller att ta sig tid att rekrytera på rätt sätt. Annars kan det bli svårt att ändra senare, om det visar sig att personen inte riktigt är så bra som du tänkt dig. Därför är det ofta bäst att inte välja personer från ett område eller bransch som du inte känner till. Eller någon som har en utbildning som du inte är helt säker på. I dessa tillfällen kan det vara bäst att låta någon annan ta hand om rekryteringen eller helt enkelt hoppa över dessa kandidater.

En del kan bero på vilket yrke och anställning det handlar om. Inom vissa områden kan det vara svårt att få tag på personal och då kanske du får se på andra saker. En del poster är enormt kvalificerade och kan inte utföras av andra än just den rätte. Men ofta så är det en kombination av kunskap, erfarenhet och personlighet som gör att kandidaten är den rätte. För vanligtvis så jobbar man tillsammans, du har en grupp människor som ska vara ihop dag ut och dag in.

Alla har sina egna arbetsuppgifter, så den biten kanske fungerar. Men sedan så ska ju samarbetet också gå smidigt. Allt fler arbetsplatser har gruppmöten och diskussioner, just för att allas röst ska kunna höras. Att kunna samarbeta med andra utan att trampa någon på tårna är inte alltid det lättaste. Helst ska du kunna upptäcka dessa egenskaper, och framför allt om de inte finns, redan innan du anställer någon.

Effektiv och smidig rekrytering

Det ska gå någorlunda snabbt och smidigt att rekrytera ny personal. Du har inte allt för stora resurser att lägga ner på det, även om det är en viktig del av verksamheten. Välj därför dina verktyg noga och fokusera på de viktigare sakerna. Personkemi, villighet och flexibilitet kan vara de stora byggstenarna till att ditt företag går framåt.