Vem vill inte vara frisk? Ha tillräckligt med energi över för att kunna leka med barnen eller göra något annat roligt på sin fritid? Tyvärr så måste ganska många personer använda sin lediga tid till att vila eller så har de allt för ont för att kunna vara så aktiva. Skador eller smärtor på grund av en felaktig arbetsställning är vanligare än många tror. Om du vill satsa på din hälsa kan en ergonomisk stol vara det bästa alternativet.

Du känner ofta inte av någonting den första tiden. Det spelar ingen roll hur du sitter, bara du får arbetet avklarat. Eller hur du står, för den delen. Dåliga arbetsställningar påverkar inte bara de som sitter framför en dator eller som jobbar på kontor. Det har visat sig vara ett problem inom de flesta yrken och nivåer. Se därför till att analysera din arbetsdag. Tänk efter vilka moment som kan skapa förslitning eller inflammation. Gör sedan något åt det.

Den moderna arbetsplatsen

Arbetsmiljön har förändrats en hel del de senaste åren och utvecklingen fortsätter att gå framåt. Mer fokus läggs idag på trivsel. Medarbetarna ska känna sig delaktiga i företaget, de ska uppskattas på ett synligt sätt. Detta kan ta sig uttryck på flera olika sätt. Fysisk hälsa subventioneras med gymkort och olika behandlingar. Fruktkorgen bidrar till att alla har ett sundare alternativ. Men även själva arbetsstationen behöver sig en överblick. Den som behöver stå stöd kan hitta bra alternativ på marknaden idag.

Att stå och jobba är en ganska stor trend. Du höjer bordet och ställer dig sedan att knappa på datorn eller vilka uppgifter du än har. Ryggen sträcks ut och du slipper den böjda, så kallade, gamnacken. Samtidigt så bränner du kalorier vilket många ser som ett plus. Det är klart att du inte bara ska ställa dig upp. Om du inte har den rätta ställningen kan du få andra problem. Därför kan det vara bäst att skaffa de hjälpmedel som finns till hands. Det bästa ståstöd för kontor som du kan hitta.

Bra stolar för den som sitter mycket

Det finns olika sätt att sitta, det ena bättre än det andra. Ibland kan du behöva en stol med ett rejält ryggstöd. Andra gånger är en knästol som inte alls har något stöd för ryggen vara det bästa. Allt beror på vilka arbetsuppgifter du har och vad som passar dig bäst. PC För Alla skriver här om hur ergonomiska kontorsstolar kan motverka så kallade IT-skador.

Detta är ingenting man ska ta lätt på. Om din arbetsgivare inte själv tar initiativet bör du prata med ledningen. För när du sitter hela dagen så är positionen mycket viktig. Och det är egentligen så lite som behövs. En ergonomisk stol kostar kanske att köpa in. Men den håller länge och gör stor skillnad för personalen. Genom att satsa på deras hälsa kommer också sjukskrivningarna att minska, vilket ju leder till ökade inkomster.

Men det är inte bara en fråga om pengar även om cheferna nog måste tänka på det också. Istället är det den så viktiga trivseln och säkerheten på arbetsplatsen. Ett kontor upplevs inte som farligt och är inte alls det samma som att jobba för brandkåren. Men dåliga sittställningar kan leda till skador och sjukpensionering. Så viktigt är det att sitta rätt. Upsala Nya Tidning skriver här om varför alla vill ha ergonomiska kontorsstolar.

Satsa på hälsan

Ergonomiska stolar är ett första steg i rätt riktning. En del går ännu längre och skapar en kontorsmiljö som inte alls är traditionell. Erfarenheten och forskningen pekar på att de moderna arbetsplatserna är mer kreativa. På sina håll har du inte ett eget kontor eller skrivbord, utan flyttar runt beroende på vad du håller på med.

Om du känner för att sitta på ett visst ställe och jobba så gör du det. Vid behov kan du boka privata rum, för ibland måste du helt enkelt har det tyst och lugnt omkring dig. Google framhålls ofta som ett exempel på framgångsrika företag som vågar prova på något annorlunda. Men du måste inte vara lika innovativ som de är. På ett flertal arbetsplatser har man uppnått goda resultat med en soffa och lite annat som gör det mer inbjudande.

Tänk på dig själv

Men det är inte bara själen och fantasin som har behov av att uppmuntras. Den rent fysiska ställningen som du intar, speciellt om du sitter stilla en stor del av dagen, är grundläggande. De flesta vet vid det här laget att de inte ska sitta och hänga över datorn. En rak rygg och armar som befinner sig under axelhöjd, utan att du drar upp skuldrorna.

Det kan låta jobbigt att inte få sitta hur som helst. Men i längden så lönar det sig att tänka ergonomiskt. Att förebygga istället för att sjukskriva sig och bota. För det är aldrig fel att tänka lite på sig själv, och speciellt på sin hälsa.

Similar Posts