Man har länge använt sten för att bygga hus. Förr i tiden ledde det till kalla, dragiga byggnader som var svåra att värma upp. Nu för tiden använder man sig av lite annorlunda stenmaterial och resultatet blir fina, behagliga stenhus som är lätta att underhålla.

MA125-stenhusFaktum är att man kallar det för stenhus, men detta betyder inte att man bara använder sig av ren sten. Ofta är stommen inuti gjord av lecakulor, lättbetong eller andra lämpliga material. Man kan sedan klä huset, både ute och inne, med andra stenmaterial. Detta leder till ett väl isolerat, hållbart hus. Detta sätt att bygga stenhus har använts under många decennier, och med tiden har det utvecklats och förfinats till det bättre.

När man ber om offert för att bygga ett stenhus måste man indikera hur stor del av huset man vill att byggfirman ska konstruera. Det är möjligt att skriva kontrakt på hela bygget, och få ett nyckelfärdigt hus. Andra föredrar att göra finarbetet själva och ber om offert bara för stommen. Allt beror på hur mycket man vill göra själv och hur stor budget man har.

Ett stenhus har mycket låga underhållskostnader. Detta ska man tänka på när man får en offert. Det brukar kosta lite mer att bygga själva huset, men sedan kan man sitta i lugn och ro under många år. Det behöver inte målas om och motstår naturens krafter mycket väl. I tillägg är stenhus ofta ljudisolerade. Detta sker naturligt tack vare de block man använder inne i väggarna. Det är inte bara ljud som hålls ute, även värme och kyla påverkar inte ett stenhus så lätt. Man får alltså ett hus som upplevs som svalt på sommaren och varmt på vintern. Eftersom värmen inte försvinner så lätt brukar man kunna dra ner ganska rejält på kostnaderna för uppvärmning.

I dag kan man få snygga, moderna stenhus i nästan vilken stil som helst. Man har ofta mycket att säga till om redan under planeringsskedet och kan därför få ett mycket personligt hem. Genom att be om offert från olika firmor kan man jämföra och se vem som erbjuder bäst pris för det man önskar. Vissa firmor har standardlösningar som gör att priserna pressas ner. Man brukar kunna justera och göra vissa förändringar, men i stort sett bygger man efter en viss mall. Ett modernt stenhus är verkligen en investering som är väl värd att undersöka. Det är ett hem för flera generationer framöver.

Similar Posts