Bland alla världens länder har Indien länge varit ett av de mest lockande och fascinerande. Dels så hade det stora resurser som utnyttjades av kolonialherrarna. Men även dess mångfald av folk och kulturer har gjort det till ett populärt resmål i moderna tid. Tyvärr är landet också känt för sin fattigdom, något som många jobbar hårt på att förändra. Och med goda resultat. Indiens ekonomi fortsätter att växa, med mer jobb och möjligheter för allt fler. 

Det är aldrig lätt att komma igång som ett självständigt land. I alla de länder som var ockuperade av andra makter så har det varit en långsam start. Med tanke på att de flesta fick sin frihet relativt nyligen så är det egentligen ganska fantastiskt hur de har lyckats vända trenden till en positiv kurva. Indien har mycket att erbjuda för utländska investeringar. Samt den allt mer växande turismen. 

Jobba på nätet

Något som hjälpt Indien och flera andra länder är internet. Det är nu enkelt att jobba var som helst i världen. Ett stort antal företag har lagt sin kundtjänst till just Indien. De kan bra engelska och arbetskraften är billigare där än på hemmaplan, även om de betalar rättvist och behandlar sina anställda väl. Men det är även lättare för privatpersoner att lyckas jobba med hjälp av internet, på flera olika sätt. Något som också växer snabbt är betting i Indien

Det är klart att du kanske behöver ett visst kapital för att komma igång. Men det är i alla fall ett medium som har gett allt fler en möjlighet att lyckas. Eller i alla fall få ett jobb. När allt fler utländska företag flyttar sina kontor till andra länder så leder det alltid till fler jobbtillfällen. Från städerskor till catering och dataexperter. Även resebyråer och hotell kan göra reklam och marknadsföra sig online. Ju fler som hittar fram desto bättre för både hotellen och lokalbefolkningen. 

En intressant grej är att det i Sverige länge funnits sidor som bastatesten.se där du kan jämföra och se vilka produkter som är bäst. Det börjar också bli stort i Indien nu.

Ett av världens största länder

Både till ytan och befolkning så är Indien ett av världens största länder. Med flera olika språk, kulturer och religioner så kämpar landet med inre oroligheter. Detta är något som kan påverka utländska investeringar och turismen så regeringen jobbar hårt med att hålla det under kontroll. Något som reflekteras i den allt mer växande ekonomin. Indiens ekonomi är komplicerad, men så är fallet i de flesta länder. 

Jordbruk är fortfarande grunden för landets ekonomi, och vad de flesta sysslar med. Textilindustrin är också stor, med stora mängder export. Ett flertal indier är välutbildade, de reser utomlands på stipendier och olika projekt. Så även om många är fattiga så har en relativt välbärgad medelklass vuxit sig allt större. Plus den otroligt rika lilla överklassen. En situation som är den samma i flera länder. 

Vad Indien har att erbjuda

Det har varit stor tillväxt inom IT-sektorn i Indien. Mycket av den utländska investeringen ligger här, men inte enbart. Samtidigt så har Indien en stark vapentillverkning, och är även aktiva inom kärnkraftsindustrin. Bland de stora exportvarorna är smycken, kläder och andra textilier viktiga. Landet är även stort inom exporten av mediciner, oljeprodukter och maskiner. Med andra ord är det vitt skilda produkter med stor potential för tillväxt.

Som med allting annat så går ekonomin lite upp och ner. Indien har haft en stark tillväxt under många år, men nu har det lugnat ner sig lite. Vem vet vad framtiden kommer att leda till? Många känner mest till landet för dess vackra natur och intressanta sevärdheter. Varje år så reser runt tio miljoner människor hit på besök. Det kanske låter som många turister, men är egentligen ganska få jämfört med andra länder. Ett av världens mest besökta länder är Frankrike med nästan 90 miljoner turister varje år. En del menar att Indien skulle lägga ner lite mer ansträngning inom denna sektor. 

Satsa på Indien

Det har blivit väldigt vanligt att lägga delar av sin verksamhet i andra länder. Volvo, Atlas Copco och Ericsson är alla representerade i Indien. Även om en del ifrågasätter dessa beslut så har de sina fördelar. Det skapar som sagt arbetstillfällen på flera sätt och vis för lokalbefolkningen. Den lokala ekonomin växer sig allt starkare, vilket i sin tur kan leda till större förändringar. Ingen har sagt att nationalekonomi är enkelt, tvärtom så tar det flera års studier för att ha ett litet grepp om det hela. 

Indien har en stor och utbredd fattigdom. Orsaken är inte bara brist på jobb utan också korruption och kulturella hinder. Många jobbar frivilligt för att sprida information och ge de allra lägst stående en chans att gå framåt. Nu när Indiens ekonomi har växt till sig så kan man bara hoppas att det ska få verkningar långt ner på den sociala status stegen. Det finns fortfarande mycket att förbättra i Indien, och många är delaktiga i flera olika projekt och biståndsarbeten. 

Similar Posts