Det kan låta lite drastiskt med ett liknande påstående men det ligger en hel del sanning bakom. Fakta och statistik, som ibland kan vara ganska kalla, visar alla på det faktum att folk som bor i ett snyggt hus tar bättre hand om det. På något sätt så startar man en god kedjereaktion, där alla tar hand om det de har. I tillägg så är ju också fasaden mycket viktig för husets hälsa, det skyddar både materialen och de som bor i hemmet. Därför kan man med god anledning säga att en fasadputsning kan förändra liv.

Front entrance façade of luxury villa

Som tur är behöver man inte putsa fasaden så väldigt ofta, för det är ett stort projekt. Om det inte görs korrekt och noggrant så kommer man ganska snart att ha problem med läckor och fukt. Och det är en stor fara för alla hus, för när fukt kommer in så leder det till röta eller så spränger det sönder delar av huset när det fryser till. Just fukten kan också leda till flera olika sjukdomar och allergier, speciellt hos barn som är mer känsliga. Därför är en väl underhållen fasad ett måste, ett av de grundläggande sätten att ta hand om huset.

Vikten av att underhålla sitt hus

Med jämna mellanrum är det viktigt att se över huset och kontrollera att allt är i sin ordning. Fönster och dörrar ska vara täta så att inte värmen slipper ut från huset. Samtidigt så är det viktigt att ha god ventilering för att få in frisk luft. Taket måste kontrolleras, eventuellt måste ett par takpannor bytas ut eller ett stuprör sättas fas. Men också fasaden bör kontrolleras, överallt i alla vinklar och vrår. Växter som klänger på fasaden kan vara trevliga, men de binder fukt som lätt kan förstöra huset. Alger och mossa bör tvättas bort av samma anledning.

Men då och då så behövs det en ordentlig renovering med fasadputsning. Det är något som måste göras från grunden, för att det ska hålla i längden. En skicklig firma kan göra det relativt snabbt, så att man slipper ha hantverkare och damm omkring sig allt för länge. Många väljer att ha samma färg på fasaden, i alla fall om den var snygg. Men annars kan det vara ett tillfälle att riktigt förnya sig och pröva på en ny färg. Man kan anlita BBM Fasad för fasadputs i Stockholm och få just det resultat man söker.

Allt detta är normalt underhåll för ett hus, något som hör till när man är husägare. Vare sig det är ett stort hyreshus, kontorskomplex eller helt enkelt en privat villa så är regelbunden översyn viktig. Det handlar trots allt om en investering, något man betalt en hel del pengar för. Om det är ens eget hem så ligger det ännu mer värde i att ta hand om sitt hus och dess fasad.

Vad en putsad fasad kan leda till

Det är inte helt ovanligt att renovera huset både inuti och utanpå i samma veva. Om det handlar om hyreshus så är det ett tillfälle att kunna uppgradera och kanske höja hyrorna. Ibland kan det vara ett sätt att bli av med sitt rykte om att bara en viss sorts människor bor i huset, en hel del använder det för att bli av med ett visst klientel.  Dagens Nyheter rapporterar här om hur fasadputsning kan förändra liv.

Men rent allmänt så är en snygg och ren fasad en prydnad för ägaren och det är ett nöje att komma hem till ett dylikt hus. Hela byggnaden mår bättre och det minskar drastiskt risken för fukt och röta. Därför är fasadputsning mycket viktigt och något som regelbundet bör planeras in.

Similar Posts