Datorer och IT är vardagsbegrepp idag, redan många dagisbarn har plattor och vet också hur de ska användas. Det finns ingen återvändo och de flesta vill inte heller ha det. Men samtidigt så har man ännu inte lyckats uppdatera och digitalisera alla de delar av samhället som hittills skötts på annat sätt. Detta kommer att ta tid, men med ett steg i taget så går det i alla fall framåt. Vissa områden är viktigare än andra och bör prioriteras, som när det handlar om hälsa och säkerhet.

Technician Working in Server RoomDe flesta företag idag har hela eller i alla fall stora delar av sin verksamhet upplagd på datorer. IT-driften här är mycket viktig och allt måste fungera hela tiden. Ett litet uppehåll eller avbrott kan kosta stora pengar och är en av anledningarna till att IT prioriteras. Det lönar sig att ha experter som tar hand om allt detta, vare sig man har en avdelning inom företaget eller anlitar hjälp utifrån. En hel del beror på hur stort företaget är men naturligtvis också inom vilken bransch man är verksam.

Nyttan av datorer och IT

Nu för tiden så sköts det mesta via datorerna, man har olika program som kontrollera försäljning, lagerhållning, fakturor och löner samt korrespondens. Alla dessa måste kopplas samman och fungera som en enhet, precis som kommunikation mellan de olika avdelningarna är grundläggande. Faktum är att datorer spelar en stor roll när det kommer till kommunikation rent allmänt idag, med e-post och andra metoder som fungerar mycket bra. Outsourcing av IT drift är idag ett val som många företag gör.

Det kan bli riktigt billigt för ett företag att outsourca sin IT-drift, för många IT-firmor har avtal där man bara betalar för det man får. Ett litet företag kanske bara behöver hjälp någon gång ibland och då blir månadskostnaden lägre eftersom de inte betalar så mycket om det inte finns något behov. Enhetspriset för hjälpinsatser kanske kostar en del men man kan reglera själv hur mycket det blir sammanlagt. Andra har flera frågor eller problemställningar varje vecka och då kanske ett fast pris kan vara det bästa. Beroende på hur stort företaget är och hur mycket man behöver hjälp så kan man välja olika nivåer. Då slipper man tänka på saken utan ringer bara upp direkt när det är ett problem.

Det allra viktigaste är ju att man aldrig står utan datorer eller den kommunikation som de kan bidra till, något som Rationell IT kan hjälpa till med. Inom vissa branscher är till och med sekunderna viktiga, även om de flesta inte har lika extrema förutsättningar. Men ofta så behövs det en kunnig person att både sätta upp systemet och sedan underhålla det. Regelbundna kontroller och översikt kan vara en del av det, man testar att säkerhetsprogrammen fungerar som de ska och att servern är helt okej. Mycket av den hjälp som ges kan göras utan att de ens behöver rycka ut, de kan gå in på företagets datorer från sitt eget kontor. Med andra ord går det snabbt och smidigt att få ordning på sin IT.

Framtidens datoriserade samhälle

Ibland ser man tecknade små serier om hur framtiden kommer att se ut- full av robotar som tar hand om det mesta. Det låter otroligt att den dagen någonsin ska komma, men helt klart så är det stor skillnad på hur allt fungerar idag mot för bara några årtionden sedan. Mycket av digitaliseringen och datoriseringen har gjort det möjligt att förbättra det dagliga livet. Med IT så kan man snabbt kommunicera och komma i kontakt med andra organisationer eller företag. Många regeringar, till exempel, har gått samman för att kämpa mot brottslighet. I detta inslag från Sveriges Radio rapporterar man om hur IT-drift är viktigt inom många områden.

Så IT har sin plats, och den är ganska stor i de flesta företag och administrationer. Den tillåter vårdpersonal att ha mer tid över för patienterna och även kunna behandla dem på ett mer exakt sätt. Polisen i olika städer, eller till och med länder, kan samarbeta mot organiserad brottslighet. Det samma gäller för räddningstjänster av olika slag, gränserna mellan kommuner och länder är ju flytande och ofta så behövs det en organiserad och samordnad insats. Utan datorer och IT stannar Sverige och resten av världen med.

Similar Posts