Konsumtion ligger högt upp på prioriteringslistan hos svenskarna. Många gånger köper vi saker som vi inte behöver. Detta kanske är ett nödvändigt ont. Vi är nämligen tvungna till att jobba mycket och vi vill därför kunna unna oss. Som konsument kan du dock göra smarta inköp som inte belastar jorden och dess människor.
Vad innebär detta i praktiken? Låt oss prata om kläder. Historiskt sett har europeiska företag tillverkat sina kläder i låglöneländer. Detta skapar högre marginaler när man sedan säljer produkterna på hemmaplan. Som du kanske förstår kommer människor i vägen för detta vinstintresse. För visst vill du inte stödja låga löner och dåliga arbetsvillkor bara för att du ska kunna handla en snygg tunika?
Under 2000-talet började detta beteende att ifrågasättas. Man införde intresseorganisationer som kämpade för sjysta villkor, även utanför Sveriges gränser. Detta fick effekt, speciellt mot börsnoterade företag. Inget företag vill nämligen stoltsera med denna affärsmodell, speciellt inte om aktierna säljs på börsen.
Under 2000-talet började vi också prata om miljön. Detta ämne behandlar flera olika aspekter. Som konsument vill man undvika produkter som exporteras från andra länder. Man vill också undvika produkter som har ett stort miljöavtryck. När vi pratar om kläder kan det exempelvis handla om enklare tröjor av dålig kvalitet som man bara kan använda några gånger.
Detta skapar en onödig belastning på miljön samtidigt som att någon måste tillverka dessa billiga kläder. Arbetarna får också en ”billig” lön, vilket man inte får glömma bort.
Så vad kan du göra istället? Dedicated har massvis med snygga damkläder. Deras kläder är inte tillverkade i låglöneländer och du behöver inte bekymra dig om miljöavtrycket om du köper kläder som håller länge.
Låt oss nu prata om hur du kan kontrollera tillverkningskedjan på ett bättre sätt.
Hur du köper kvalitet
Det finns inte bara damkläder av bra kvalitet, såklart finns även herrkläder av grym kvalité. Processen till att hitta rätt är dock inte alltid enkel. Många gånger rekommenderar man att köpa av företag som har produktionen på hemmaplan. Detta är dock inte ett vattentätt system.
I grund och botten vill man att det ska finnas arbetstillfällen även i fattigare länder. Det finns faktiskt företag som tar detta på allvar och som har tillverkningen i Asien. De har engagerat sig med fackförbund i dessa länder för att allt ska fungera på ett sjyst sätt.
Som konsument kan du alltid kolla på företagets hemsida. Om de tar dessa frågor på allvar så kommer det säkerligen finnas en egen sida för detta. Du kan också kolla på de börsnoterade företag som tillverkar kläder. Även här kommer det synas tydligt om de tar dessa frågor på allvar. Man skulle kunna säga att sjysta villkor och miljötänket är de viktigaste egenskaperna för ett företag i branschen. Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en komplex fråga. Denna artikel är i vilket fall ett första steg till att bättre kunna hantera de problem som uppkommer när man handlar kläder. Du kan nu ta med dig denna kunskap nästa gång du ska shoppa. Expressen har skrivit en intressant artikel som ger dig mer kött på benen.