Alla vill ha en bra uppkoppling till nätet. Det är inte längre acceptabelt med långsamt internet eller ett nätverk som inte tillåter dig att ladda ner allt du vill. Folk är vana vid att det ska gå snabbt. Att de i princip ska kunna göra vad de vill online, när de vill och i den utsträckning som de önskar. Med dagens alternativ kan du få allt detta, och inte kostar det så mycket heller.

Med ett väl organiserat och utspritt stadsnät kan alla hushåll få tillgång till fiber. Kablarna läggs ner enligt ett visst system och sedan är det upp till var och en att koppla till sin bostad. I vissa områden innebär det att en enskild villaägare måste gräva ner en kabel till det stora nätet. Om det är fråga om ett helt område kan vägföreningen hyra in någon för att utföra arbetet.

Många bra alternativ

Med det nya fibernätet har det öppnats oändliga möjligheter. En klar fördel med fiber är att det går snabbt. Detta gör det lättare att surfa eller jobba, men gör det också lättare att se på filmer eller TV. Samtidigt så kan fibern hantera stora mängder information på en och samma gång. Återigen något som kommer in i bilden för många företag eller filmer.

Nu är det inte bara en leverantör som tar hand om hela Sverige. Tvärtom har det allt mer växande fibernätet öppnat chansen att välja vem du ska samarbeta med. Surfa in på stadsnätsbolaget och läs mer om dem på hemsidan. De har mycket att erbjuda och kan vara den allra bästa lösningen för ditt hus eller område.

Ibland kan du välja mellan flera olika leverantörer, beroende på vem som administrerar din fiber. Vem som är bäst för just ditt hushåll kan bero på en mängd olika faktorer. Bland annat hur du använder nätet. Ska du bara surfa på internet eller vill du kunna se på TV genom dem? Vill du att telefoni ska vara inkluderat eller inte? Se även på vilka alternativ du har för allt lägga till eventuella tjänster vid ett senare tillfälle. Stadsnätsbolaget vill att du ska vara uppkopplad oavsett om du bor på landet eller i stan.

Varför använda fiber?

Det finns flera bra anledningar till att använda sig av fiber. De som nämnts ovan, hastigheten och kapaciteten, hör till de allra viktigaste. Nu för tiden sker det mesta online. Folk lever här, de jobbar på nätet och umgås via de sociala medierna. Allt fler väljer det miljövänliga alternativet och använder sig inte längre av vanligt papper. Detta lägger stor press och vad du skulle kunna kalla för ansvar på din internetuppkoppling. Den måste fungera, och klara av allt som ska skickas fram och tillbaka.

I den här artikeln i 24halmstad.se rapporterar man om varför fibernät är ett smart val. Bland annat tar de upp hur en fiberuppkoppling är en investering i framtiden. På flera håll har redan alla offentliga myndigheter kopplat upp sig med fiber. De om någon vet hur viktigt det är att ha bra tillgång till nätet. Nu när allting ska digitaliseras måste de se till att det fungerar. Genom att gräva ner tillräckligt med kablar runt om i landet kommer de förhoppningsvis att kunna förkorta väntetider. Med bra uppkoppling kanske hanteringen av olika ärenden kan förbättras.

Allting måste fungera

När du lägger ut ett fibernät är det viktigt att följa vissa riktlinjer. Det är ju inte bara internet kablar som ska ligga i jorden, utan det grävs ofta av olika anledningar. Därför bör du välja någon som respekterar helheten och inte gör som de vill. Se till att få det noga markerat i avtalet. Sedan gäller det att följa arbetet och inspektera vart efter de blir klara. Det är inte alltid så lätt att gräva upp saker och ting för att börja om från början.

Därför är samarbete nyckeln till framgångsrika stadsnät. Läs mer på den här sidan i Sydsvenskan. På sina håll är kommunerna i en fas av utveckling. Det byggs nytt och infrastrukturen måste koordineras. Om du precis har byggt vägar och gjort trottoarer så är det inte direkt läge att bryta upp allt för att lägga ner fiber. Samarbete är därför av stor vikt, så att de som bor i området både får den internetuppkoppling de behöver samt en väl fungerande närmiljö.

Fler fördelar med fiber

Fiberkablarna grävs ner i marken, och transporterar data via ljus. De optiska fiberkablarna är inlindade i en sorts plast och ligger väl skyddade nere i jorden. En klar fördel är att de inte påverkas av magnetiska eller elektriska fält runt omkring dem. Detta innebär att även om det åskar och blixtrar så kan du se på Netflix. Såvida allting annat är lika väl omgärdat.

Det är snabbt och driftssäkert. Med andra ord så slipper du en skärm som bläddrar eller den där förseningen på filmer som kan vara så irriterande. Bilden är hela tiden skarp, utan att bli avbruten. Trots att alla andra i fastigheten också sitter tittar.

Fiber avger inte elektromagnetiska fält på samma sätt som sker med en elektrisk ledare. Därmed är det svårare att avlyssna. För en privatperson kan det kännas skönt att verkligen få vara privat. Och för verksamheter, speciellt de av en viss storlek, är det grundläggande att ingen kan komma åt deras information.

Leva med internet

Dagens samhälle är uppbyggt runt nätet. Det är svårt att ens föreställa sig hur det skulle vara utan internet. Till och med små byar ute på landsbygden i fattigare länder jobbar för att komma online. Vad fiber kan göra i Sverige är också värt att se på.

Tack vare sin hastighet och stora kapacitet så handlar det om ett mycket väl fungerande sätt att koppla upp sig till nätet. Detta har öppnat stora möjligheter för många personer. Bland annat har det gjort det möjligt för familjer att bo kvar där de önskar. Du kan jobba på distans och många företag flyttar sina kontor ut från storstäderna. Med fibernätet kan du i princip göra vad du vill, vilket är en anledning till att så många nu satsar på att koppla upp sig.   

Similar Posts