Svenska folket är kända för sin kärlek till naturen. Det är en självklarhet för de flesta, men i många länder är inte vildmarken lika tillgänglig. Allemansrätten gör det hela så mycket lättare och många tillbringar en stor del av sin fritid utomhus. Allt känns lättare i naturen, och även enkel mat smakar så mycket bättre. Speciellt om den lagas till på plats.

När du går ut och vandrar eller kanske bara tar en dagstur så är det trevligt att göra upp en eld och laga lite mat. Ett alternativ kan vara stormkök om det inte finns någon eldplats i närheten, vissa tider är det ju brandfara. Att kunna laga till maten direkt ute i naturen är ett steg bättre än medhavda smörgåsar. Om du är ute flera dagar är det enda sättet att äta något varmt och gott.

Traditionella hantverk som är tidlösa

En hel del av det hantverk du ser idag har funnits under långa tider. Det föddes ur en kärlek för naturen och dess material. Träsnideri och möbeltillverkning är ett bra exempel, något som fortfarande är högsta mode. Järnsmide är ett annat, som bygger på gamla modeller och bruksföremål. Vissa av dessa kan du till och med ta med dig ut i skogen, något som arbetare har gjort sedan långa tider tillbaka. Käck & Hedbys smides ab tillverkar unika och vackra produkter.

Bland annat så har de det du behöver för att äta något gott när du är utomhus. Kanske sitter vid en sjö på en liten stubbe och grillar den fisk du nyss fångat. Du kan ta med dig ingredienserna färdigblandade i ryggsäcken, eller så kan du blanda ihop allt direkt på plats. Sedan är det bara att steka ihop allt och njuta av den bästa måltid du haft på länge. Allt på grund av omgivningarna. En kolbullepanna är smart att ha med sig ut i naturen för den som vill laga god mat.

Ett med naturen

Kärleken till vildmarken och naturen har lett vissa personer till att ändra livsstil. De har lämnat allt bakom sig och flyttat ut i skogen. Vissa i stugor, andra i hemgjorda jurtar. Dessa är en sorts mongoliska hus eller tält som använts i flera tusen år. Det alla dessa individer har gemensamt är att de försöker leva ett så enkelt liv som möjligt. Utan elektricitet och rinnande vatten, de lagar mat över öppen eld. Även om de jobbar lite för att få det hela att gå ihop så försöker de dra nytta av bär i skogen och fisk i sjöarna. Upsala Nya Tidning rapporterar i en artikel om mannen som valde att leva och laga mat i naturen.

Han gjorde vad många bara drömmer om. Ta sig ur hamsterhjulet och leve ett enklare liv. Detta behöver ju inte betyda att du är isolerad, det finns kollektiv för likasinnade själar. Eller så kan du bo i närheten av bebyggelsen utan alla dess bekvämligheter. Som dessa personer anser är en börda på flera sätt och vis. För andra kan det verka konstigt att bo utan kylskåp och TV.

Male hikers warming hands at campfire in forest

Trivsel i det fria

Men du måste ju inte bo hela året ute i naturen. För de flesta räcker det med att komma ut på helger och semestrarna. Att laga mat på öppen eld, kanske de ovan nämnda kolbullarna. Denna kultur är internationell, tänk bara på alla som grillar i trädgårdarna. Mat och natur hör ihop, det är en krydda som du inte får tag på någon annanstans.

Det är inte så lätt som det ser ut att laga mat över öppen eld eller grillkol. Du måste ha en speciell teknik och kunna läsa elden så att säga. Detta utnyttjas ofta i skolor eller tävlingar, just för att det kräver lite av deltagarna. Laga mat över öppen eld, en utmaning för unga. Hör mer i detta inslag i Sveriges Radio. Ganska intressant att se hur pass skickliga dessa ungdomar är, och hur de lyckas få till så komplicerade rätter utan ett ordentligt kök.

Laga god mat utomhus

Det hjälper att ha med sig en del utrustning när det är dags för utflykter eller vandringar. Samtidigt så kan du inte släpa med dig tunga saker, utan bara sådant som verkligen är till nytta. En panna för att steka maten och kanske en kastrull för att koka vatten brukar höra till basutrustningen. Tändstickor och annat som kan hjälpa dig få igång elden, helst nerpackade i något vattentätt. När det regnar och är kyligt sitter det riktigt bra med en varm kopp kaffe.

Kryddor, frystorkad mat, mjöl för att göra kolbullar, kanske fruset fläsk som du kan steka. Allting smakar ju gott när du lagar till det ute i det fria. Om du fiskar och plockar bär så behövs det inte så väldigt mycket mer. Kanske en sidorätt av stekta granskott kan vara gott till?

Similar Posts