Det är inte lätt att kombinera en yrkeskarriär med små barn. Samtidigt så finner de flesta familjer att de behöver två inkomster för att klara sig. Ofta finns det så många saker som är extra viktiga när familjen utökas. En bra bostad, en större bil och annat som bara måste falla på plats. Många föräldrar väljer att sätta barnen på dagis och fritids, för att de ska vara omhändertagna hela dagen. Andra tycker det är bättre med en barnvakt som ger dem personlig uppmärksamhet. Båda alternativen har sina för-och nackdelar.

697-5-barnpassning-rutavdrag-pendla-till-danmarkIdag är det många som pendlar till Danmark för att jobba. Det är lätt att ta sig dit och man har inga problem med språket. Många gånger så blir inte arbetsdagarna så mycket längre än om man hade pendlat åt andra hållet inne i landet. En del väljer dock att ta med sig barnen till Danmark och hitta en barnvakt åt dem där. Ibland så stannar man kvar i några dagar för att jobba, eller så känns det bara bättre att ha dem i närheten.

Det bästa arrangemanget för barnen

Vilken form av barnpassning man väljer kan bero på flera olika faktorer. Dels kan barnens ålder vara av vikt. När de nått upp till skolålder måste man välja en skola där de kan fortsätta ett tag framöver, de har behov av en viss stadga i livet. Något annat som många föräldrar är oroliga för är att det ofta är ganska många barn på ett fritids, och därför föredrar de att barnen har en barnvakt som tar dem hem och koncentrerar sig bara på dem. Andra tycker det är viktigt att barnet uppehåller sig i en grupp i alla fall delar av dagen, vare sig det är hemma hos en dagmamma eller på dagis.

Alla dessa lösningar kan fungera bra, det viktiga är ju att barnen har det bra. Därför ska man noga kontrollera vem det är som passar barnen. Det har blivit vanligt att annonsera om man behöver en barnvakt men också de som är tillgängliga kan lägga upp en profil och presentera sig. Detta ger ett större urval och det är lättare att hitta någon som man tycker passar ens principer. Vissa föräldrar vill ha en äldre person, någon som kan bli en sorts dagmormor åt barnen. Andra föredrar en ung mamma som själv har barn och som samlar ihop en lagom stor grupp. Allt du behöver veta finns på https://www.babysittermatch.dk.

Billigare med barnvakt

Idag talas det mycket om kvalitetstid och inte bara kvantitet. Man betalar gärna en liten slant för att barnen ska ha det bra, och även för att hemmet ska bli omhändertaget. Med RUT-avdraget så har det blivit lättare att kunna ha lite extra lugn tid med barnen. Eftersom man kan dra av barnpassning, städning och annat som annars tar både tid och energi så har fler föräldrar möjlighet att få lite avlastning. Detta innebär att när de kommer hem från jobbet så kan de fokusera på barnen utan att vara allt för trötta med allt annat. I detta inslag från Sveriges Radio rapporterar man om hur barnpassning med rutavdrag är något många väljer.

Barn växer snabbt upp och problemet med barnpassning försvinner då. Men ingen vill förlora den dyrbara tid man har medan barnen är små utan vill ta vara på den så mycket som möjligt. Vare sig man pendlar till Danmark, jobbar deltid eller har en viktig karriär så kan barnpassning med RUT-avdrag göra det möjligt att hinna med allt. Barnen har det bra och familjen kan tillbringa kvalitetstid tillsammans. Detta är guld värt men kostar egentligen inte alls så mycket.

 

Similar Posts