De flesta tänker kanske inte något närmare på var olika traditioner kommer från. Du vet bara att du trivs med dem och att det är något du vill föra vidare till dina barn. Inte för att det spelar så väldigt stor roll var olika saker hade sin början, men ibland kan det vara roligt att läsa lite närmare om historien bakom.

Julbordet är en institution nu för tiden, något som få kan tänka sig att vara utan. Helst ska du äta julbord flera gånger i veckorna som leder fram till själva högtiden, för att sedan kröna det hela med en riktig fest i familjens sköte. Det är inte ovanligt att äta för mycket, och även ta sig en nubbe eller två. Men även detta håller på att förändras, julbordet fortsätter att utvecklas.

God mat varje dag

Att äta är ett måste, men egentligen så är det så mycket mer. Det är en njutning och ett sätt att umgås. Den enklaste maten smakar mycket bättre när du har sällskap. Många väljer att gå ut och äta, bland annat för att de då kan pröva på nya rätter. Men det är också skönt att slippa jobba så hårt, och bara ha det trevligt. Njut av en härlig brunch på lördag i Stockholm och börja dagen på rätt sätt. Helgerna är till för att ladda batterierna och ta igen sig efter arbetsveckans slut. En brunch är det perfekta sättet att njuta av livet samtidigt som du har både tid och energi för dagens aktiviteter.

Det samma gäller julbordet. Om du väljer en riktigt bra restaurang så kan det bli spännande. God mat som du kanske inte ens klarar av att laga själv. Trevligt sällskap och inget behov av att diska efteråt. Bättre kan det nästan inte bli. Hos Mr French hittar du ett julbord och lunch i Stockholm som passar alla som älskar mat. Med deras mysiga atmosfär kommer både lunch och julbord bli en riktig höjdare.

Långa traditioner och nya rätter

De flesta har mat som de anser hör hemma på julbordet. Om inte de finns med så blir det inte riktigt rätt. Skinka, sill, köttbullar och Janssons frestelse hör gärna till de rätter som du vill ska vara en del av julen. Men det är ganska intressant att se att en del mat som du tror har långa traditioner i svenska samhället egentligen är ganska modern. Köttbullarna, till exempel, blev inte en fast del av julbordet förrän på 1970-talet. Det är något liknande med andra rätter. Göteborgs-Posten skriver i denna artikel om julbordets historia.

Det är ganska intressant att se lite närmare på traditionerna och var olika saker har sina rötter. Samtidigt så är det många som tycker det är roligt att julbordet fortsätter att utvecklas. Idag kan du hitta helt vegetariska julbord, precis som det finns restauranger som bara serverar denna sorts mat. Antingen så har de gjort om de gamla godingarna så att de liknar den traditionella maten, eller så är det helt nya skapelser. Båda varianterna är goda och mycket intressanta.

Andra föredrar en salig blandning. Dels sådant som enligt dem måste finnas med, men gärna något nytt vid sidan om. För det är ju på detta sättet som nya traditioner kommer igång. Köttbullarna kanske ansågs vara supermoderna i början, men nu är det en så kallad klassiker. Det är klart att vissa rätter verkligen har långa anor, men det gör dem ju bara så mycket mer intressanta.

Julens olika inriktningar

Förutom de vegetariska julborden så finns det flera andra inriktningar och specialiteter. En del restauranger satsar mest på fisk och skaldjur. Då är det inte bara sill och lax som du bjuds på, utan mycket annat gott. Tidningen Svensk Jakt skriver här om klassiska julbord med fokus på vilt. Det låter väldigt traditionellt men har säkert några moderna vridningar.

Eftersom många deltar i mer än ett julbord så finns det stora möjligheter för att prova på lite av varje. Om det är du själv som stämmer träff eller arrangerar det hela så kan du se dig omkring för något nytt. Återigen så finns det en rad med olika val. Bland annat så kan du få hela julbordet på en enda tallrik vid lunchtid. Det är naturligtvis en lite lyxigare tallrik med väl valda rätter, men ändå ett sätt att kunna äta julbord med en god vän på lunchrasten.

En hel månad med julbord

Innan du går ut på julbord nästa gång kan det vara intressant att se lite närmare på historien bakom de olika rätterna. Och kanske själva högtiden också, många traditioner har sina rötter i det svenska bondesamhället. Nu när världen krympt och kommunikationen är öppen är det också lättare att jämföra med andra länder och deras sätt att fira jul. De flesta håller dock med om att december är en härlig tid med ett julbord efter det andra.

Similar Posts