Det finns mycket man kan använda sin lediga tid till. En del tycker om sol och bad, medan andra gärna åker på en storstadssemester. För den som tycker om en lite mer fysiskt aktiv semester kan en vandringsresa vara ett utmärkt alternativ.

MA178-vandringsstigI många länder i Europa är det idag tillrättalagt för en härlig vandring. Man har markerat flera mil med vandringsleder, i olika längder och svårighetsgrader. På vissa leder kan man faktiskt vandra genom flera länder. Det är inte alls ovanligt att se både lokalbefolkningen och turister som vandrar de samma lederna.

Vill man ha allt ordnat för sig kan man boka en vandringsresa genom en resebyrå. Då får man flyg och hotell, samt guide på stället. Det kan vara trevligt att vandra i grupp och ha en svensktalande guide som känner till orten och naturen. Man kan ha en härlig vandring utan att behöva tänka så mycket på arrangemanget. Andra gånger kanske man vill vandra själv och bokar då bara flyg och hotell.

Främsta orsaken till att man åker på en vandringsresa är ofta möjligheten att komma nära inpå naturen. Man får se nya vyer och uppleva en helt annorlunda natur. Det finns många fina bergskedjor ner i Europa, som till exempel Dolomiterna i norra Italien. Skottland och Frankrike är andra populära resmål för att kunna ha en härlig vandring. I Frankrike, till exempel, har man märkt milvis med olika leder, beroende på längd och svårighetsgrad. Det finns också fina leder som passar för en härlig vandring över en dag.

Man kan kombinera en härlig vandring med lite andra intryck. Vissa vandringsleder går precis utanför större städer och det är lätt att ta sig ett par nätter i staden. Sedan kan man fortsätta vandra. Ibland vill man avsluta en vandringsresa med lite kultur och sightseeing, för att sedan flyga hem från staden. Det finns också många historiska platser man kan besöka under en vandring. Många antika gravplatser och byggnader ligger lite utanför bebyggelsen.

Om man förbereder sig noga har man större chanser för att ha en härlig vandring. Rätt skor och kläder är viktigt, och även en bra ryggsäck. Det är inte alltid lätt att hitta balansen mellan en lätt packning och full utrustning. Man kan också ta reda på vad som finns på plats och vad man måste ta med sig hemifrån. Åker man på en arrangerad vandringsresa brukar detta inte vara något problem eftersom man får hjälp med alla detaljer.

Similar Posts