Allt fler väljer att installera kaminer i huset. Man kan välja en stor som räcker för att värma upp flera rum, kanske till och med hela huset. Andra tycker det är mysigt med kaminer i olika rum, så man samtidigt kan njuta av eldens sprakande. Priser på insatskaminer har blivit mycket rimligt, och är ett ytterligare bra alternativ.
Man kan använda braskaminer till att värma upp hela huset om man vill. Med tanke på de kalla, långa vintrar man ofta upplever i Sverige lönar det sig att investera i billigare alternativ. Samtidigt är det mer miljövänligt med kaminer, speciellt om man byter från oljeuppvärmning. Många har tillgång till ved, antingen gratis eller mycket billigt. Faktum är att man ofta gör skogs- och villaägare en tjänst om man hjälper dem med lite gallring.
Priser på insatskaminer varierar, beroende på vilken modell man väljer. Det kan tyckas som en stor investering, men man brukar ganska snart ha tjänat in pengarna. Samtidigt ska man inte underskatta vilken trivsel det sprider i hemmet med en öppen eld, det är något som inte kan köpas för pengar.
En del braskaminer är gjorda för att värma upp flera rum samtidigt. Man talar om konvektionsprincipen som gör att luften cirkulerar och därmed sprider värmen. De kaminer som har detta blir inte heller så varma på ytan, något som passar familjer med små barn. När man ser på priser på insatskaminer ska man också tänka på vilken storlek man behöver. Om huset är väl isolerat spelar in på valet, likaså hur rummen ligger i relation till varandra. Genom att täta dörrar och fönster väl kan man ta till vara på den värme man får, då kan det räcka med en lite mindre kamin.
Det är viktigt att installera braskaminer på rätt sätt. Man vill inte riskera eldsvådor genom att slarva på det här stadiet. Skorstenen måste också underhållas och besiktigas med jämna mellanrum. Hur man eldar kan också påverka säkerheten i huset. Om kaminen är kall kan det vara bäst att börja med en lite mindre eld först, så både kamin och skorsten värms upp innan man sätter igång och eldar ordentligt.
Man kan också få olika resultat beroende på vilken ved man använder till sina braskaminer. Lövträd brukar brinna lugnt och glöda länge, och är därför idealiskt om man vill kunna öppna luckan och se på elden. Gran- och tallved, däremot, brukar kasta gnistor till höger och vänster, så luckan bör vara stängd.