Detta bör du tänka på då du använder en kompressor

Det finns många områden där en kompressor används. De flesta träffar på dem inom industrin, men även bromsarna på en lastbil är beroende av komprimerad luft. För det mesta så tänker du inte så mycket på det, men det är en mycket användbar uppfinning. Även inom musikindustrin har den en framträdande plats, och det gäller att känna till hur den ska brukas.

Med lite insikt och information så kan du med fördel använda en kompressor. De kommer i olika modeller och utföranden, beroende på var de ska sättas in. Egentligen är det ytterst intressant hur du kan trycka samman luft och få ett sådant fantastiskt resultat. En relativt liten sak som dock kan göra stor skillnad. För utan en kompressor så är det många saker som inte skulle kunna fungera, eller i alla fall inte så bra som de nu gör.

Många möjligheter med en kompressor

Landet är fullt av DIY som de kallas på engelska, eller Gör-det-självare. Många tycker om att pyssla med sina verktyg samt bygga både det ena och det andra. Ju skickligare du blir desto bättre utrustning kan du behöva, och det är väl värt att investera i något bra. En kompressor hör till de saker som du gärna vill ha stående i garaget, färdig för arbetet. Bland annat så kan den användas för att blåsa rent verktygen, för du vill ju ta hand om dem så väl som möjligt. Dessa små kompressorer är inte riktigt det samma som de stora, industriella varianterna. Kompressorer används inom många företag och industrier idag.

Men det finns även flera verktyg som du bäst använder med en kompressor. För att sprejmåla så krävs det ett visst tryck, och det är här som kompressorn kommer in i bilden. Den kan också vara bra om du ska bygga något och vill skjuta in en massa spikar, återigen något som kräver ett stadigt tryck. För om du ska kunna göra något ordentligt så behöver du bra utrustning. Sådant som håller och som hjälper dig att komma åt överallt. Att investera i en spärrnyckel är alltid ett bra val.

Komma igång med din kompressor

Många som jobbar med ljud och musik kommer helt säkert vilja ha en kompressor. Men det kan vara bra att ta det lite lätt i början och bli van vid denna maskin. Bland annat så rekommenderas det att du bara har en kompressor för att komma igång och bygger upp det till flera efter ett tag. För egentligen är det bara när du jobbat med ett liknande ljud som du riktigt kan uppskatta hur alla kompressorer är olika och att de inte ger samma ljud. Studio skriver i denna artikel om vad du bör tänka på när du använder en kompressor.

För att lära dig bättre hur kompressorn fungerar och verkligen kunna utnyttja den till din mix så måste du ofta pröva dig fram. Genom att göra flera olika mixar och se hur det låter eller hur det hela fungerar tillsammans så kommer du så småningom att få en känsla för vad som ska komprimeras och när. Alla dessa experiment kommer att leda dig till en djupare kännedom av kompressorn, och detta kan du koppla samman med din talang för musik. Resultaten kommer att bli enastående och du kan ha mycket kul i studion.

Komprimera det som behövs

För det är ju inte allt som måste komprimeras, även om du har en kompressor. Istället måste du välja vilka delar av mixen eller sången som du ska bearbeta. Alla har sin egen stil och det är ju därför som det blir så intressant. Återigen så handlar det om att gå djupare och verkligen utnyttja dina redskap maximalt. Detta kräver ofta flera timmar av mixning och försök, tills du känner att du är riktigt nöjd. Sedan är det bara att börja om igen med nästa projekt, hela tiden med en allt större kunskap om hur kompressorn kan vara till nytta. Tidningen Studio skriver här om hur du bäst använder en kompressor.

Men det är ju inte bara musiker som kan ha nytta av en kompressor. Som redan nämnts så är det något som ligger bakom flera funktioner inom industrin och det dagliga livet. De flesta vet inte om det eller ens tänker närmare på det, så vanligt är det. Kompressorn som finns i lastbilar, till exempel, drivs av motorn och är en viktig del av bromssystemet. Det samma gäller ofta för tåg och andra drivfordon, hela tiden är det komprimerad luft som ligger bakom deras bromsar.

Kompressor inom industrin

Precis som en helt vanlig hantverkare har behov av bra verktyg så är det precis likadant inom industrin. Många maskiner och handverktyg styrs av kompressorer, och utan dem skulle det vara mycket svårt att kunna utföra de uppgifter som finns till hands. Ibland är det inte hela maskinen utan bara delar av den som drivs med komprimerad luft. Det är ett komplicerat och intressant arrangemang som finns på ett stort antal platser och industrier.

För ett antal moment är allt för stora eller tunga för att det ska fungera med bara vanlig muskelkraft. Eller så handlar det om så stora mängder arbete att du inte kan stå timme efter timme med de samma rörelserna. Både inom industrin, hantverk och sådant du gör själv i hemmet så handlar det ju om att organisera dig och utnyttja de resurser som finns. Stenåldern ligger långt bak i tiden då allt måste göras för hand. I denna digitala, teknologiska tidsålder finns det mycket som kan göra jobbet både roligare och lättare.

Även i en bilmotor kan komprimerad luft användas för att höja effekten på motorn. Detta har länge varit en av Mercedes specialiteter, på flera av deras modeller. Normalt sett så drivs en kompressor här av bilens avgaser, ett system som utnyttjar det som finns till hands på ett unikt sätt. Just värme är också en av komponenterna i de system som finns i kylskåp, värmepumpar och luftkonditioneringsenheter. Här är det ofta inte luft som komprimeras utan ett kylmedium, men principen är ungefär den samma.

Nyttan av kompressorer

Det är alltså mycket vanligt med kompressorer, vare sig du tänker på det eller inte. Inom industrin skulle många maskiner och moment inte ens kunna fungera utan hjälp av komprimerad luft. Det samma gäller musikindustrin, där ofta ett antal kompressorer används till att mixa och arrangera. För att inte glömma de som dyker, och där luft är av livsviktig betydelse. Det samma gäller inom vården där andningsluftskompressorer räddar många liv varje år. När du börjar se lite närmare på saken så är det mycket som kräver en kompressor för att fungera.

Om det är första gången du jobbar med en kompressor kan det kännas lite utmanande. Det är en stark maskin som kan klara av en hel del. Men som alla andra verktyg och maskiner så gäller det bara att lära känna varandra. Se vad den klarar av och hur du kan utnyttja den på allra bästa sätt. Ta gärna hjälp från andra som har mer erfarenhet av att jobba med kompressorer, och läs också i olika forum för att få lite goda tips. Det är inte vetenskap utan helt enkelt en mycket användbar maskin, ett redskap som kan göra livet lättare för dig.