Det finns många fördelar med att bygga stenhus. Bland annat är det mycket hållbart, vilket alla de uråldriga stenhus som fortfarande finns kvar kan bevisa. Men själva materialet ger även ett behagligt inomhusklimat.

MA124-sliten stenväggNär man ska bygga stenhus finns det flera olika typer av material man använder sig av inne i väggarna. Lättbetong är ett populärt byggmaterial för stenhus. Det är lätt och snabbt att sätta upp, så man kan dra ner på byggtiden ganska rejält. Själva blocken är porösa och väger inte så mycket, vilket gör det lättare att transportera och handskas med dem. De isolerar väl och man kan hålla både värme och kyla på plats. I tillägg får man en skön ljudakustik i hemmet.

För ett riktigt gediget, härligt stenhus använder man sig av stenmaterial på både ut- och insidan. Det skyddar mycket väl mot väder och vind, något som kan slita hårt på hus i svenskt klimat. Att bygga stenhus är en investering, man räknar med att huset ska hålla i många år. Med stenmaterial på insidan kan man få ett hus som är svalt på sommaren och varmt på vintern. Stenhus ändrar nämligen inte temperatur så kraftigt. Det är långsammare och skillnaderna blir därmed inte så stora. Ett mycket behagligt inneklimat är resultatet.

En annan fördel med att bygga stenhus är att lättbetong är ett organiskt material som varken möglar eller ruttnar. Underhållet ligger på ett minimum. Det avsöndrar inga farliga material, och passar därför bra för allergiker. I tillägg kan man ofta dra ner på uppvärmningskostnaderna just därför att stenhus behåller temperaturen längre. Om alla fönster och dörrar är tätade ordentligt är stenhus mycket energisnåla. (Källa: http://www.lincopia.se)

Många uppskattar det faktum att stenhus är brandsäkra. Det finns inga material i själva byggnaden som kan fatta eld. Även om en det skulle börja brinna i möblerna eller gardinerna så sprider inte huset elden, och man kan fort få den under kontroll. Det kan kosta lite mer att bygga stenhus, men det brukar kompenseras av de minimala underhållskostnaderna. Man har inte mycket arbete med ett stenhus. Även försäkringspremierna är lägre, mycket tack vare att huset är så brandsäkert.

I vissa delar av Sverige har man traditionellt mest byggt trähus. Det är ofta i de södra delarna eller på Gotland som man är mer van vid stenhus. Nu har det dock börjat bli allt vanligare över hela landet att bygga stenhus. En del av de moderna husen är till och med en blandning av flera material.

Similar Posts